I samarbete med annonsör

Youssef ska öka trivseln i kvarteret – blir ny trapphusvärd

Youssef Albtran blir trapphusvärd på Linnéan 9 i Emmaboda.

Här är Emmaboda Bostads lösning för att tillsammans med boende göra miljön så trivsam som möjligt.

delningar

Youssef Albtran och Amina Alhasan kom till Emmaboda för tre år sedan. De flyttade in i kvarteret Linnéan 9 i centrala Emmaboda för några månader sedan och kommer nu vara en del av Emmaboda Bostads satsning på trapphusvärdar. Projektets syfte är att underlätta kontakten mellan boende och bostadsbolaget, samt ha uppsikt över ordningen i området.

– De ska hjälpa de boende med vardagliga frågor om hur man sköter sin lägenhet, vilket kan inkludera allt från sophantering till att ta hand om källaren. I området finns många familjer som behöver någon de kan fråga och känna sig bekväm med, säger Tommy Rundqvist, yttre miljöansvarig vid Emmaboda Bostads AB.

Förhoppningen är att två familjer ska bli trapphusvärdar och vara behjälpliga i området som innefattar 64 lägenheter.

– Det känns jättebra. Om vi upptäcker att någon missköter sig så kan vi ta tag i det genom att antingen säga ifrån eller meddela Emmaboda Bostad om det är ett återkommande problem. Idén är jättebra och kommer underlätta för många, säger Youssef Albtran.

Ett stort problem är sophanteringen i kvarteret. Det slarvas med sorteringen och personer tar sig även friheten att slänga sina sopor på gatan. Youssef Albtran misstänker att okunskap och språkförbistring är orsaken.

- Jag har sett folk slänga soffor på gatan för att de inte vet vad de ska göra. De saknar dragkrok på bilen och har inget släp, och vet inte hur de ska gå till väga. Då tar de den lätta utvägen och ställer sakerna utanför bostaden. Nu kommer vi trapphusvärdar att kunna hjälpa dem och hitta en lösning direkt på plats, säger Youssef Albtran.

- Det är jättebra att vi får denna information så vi kan berätta hur och var man kan hyra släp, säger Tommy Rundqvist.

Efter årsskiftet kommer Emmaboda Bostad anordna en grundutbildning för trapphusvärdarna och målsättningen är att vara igång senast i januari 2019.

- Vi kommer gå igenom hur vi vill att de ska agera i området och vilka rättigheter de har. Men det allra viktigaste är att de boende får en mellanhand som de kan kontakta för enkla frågor, säger Tommy Rundqvist.

Trapphusvärdarna kommer även hjälpa till för att skapa ökad gemenskap och större trivsel. Boende i området har lyst med sin frånvaro på Emmaboda Bostads möten, där man har annars har möjlighet att ställa frågor och påverka kvarteret Linnéan 9. Youssef tror att språket är ett problem och att man initialt bör ha egna möten med de boende.

- Det vore bra för att lära känna varandra, säger han och får medhåll av Tommy Rundqvist:

- Vi vill få personer i området att börja jobba tillsammans. Det är ju deras hem och något man ska känna sig stolt över. Det finns jättemycket att göra och nu ska vi förbättra situationen genom att göra detta tillsammans. Vi tror att trapphusvärdar är en jättebra start.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar