Laddar

Vill att fler bosätter sig i Boda: ”Vill göra konkret avtryck”

Maja Heuer hoppas USA-samarbete ska locka fler att bosätta sig på orten.

delningar

I början av januari har Maja Heuer varit i Minneapolis i USA för att arbeta med en utställning av Bertil VallienSwedish American Institute. När 24Emmaboda träffar henne är hon nyss hemkommen från resan. – Det var ett konsultuppdrag där jag var kurator över utställningen med Vallien. Mycket av hans verk handlar om symboler och passager och det är något jag fokuserade på, säger hon.

The Glass Factory i Emmaboda har haft flera liknande konsultuppdrag tidigare och har flera på gång, bland annat i Venedig senare i vår.

– Visst är det fint att vi får pengar till verksamheten genom konsultuppdragen. Men det är samtidigt viktigt att alla uppdrag leder till något. I förlängningen tänker vi på regionen och vi vill få fler folk att flytta hit till Boda och Emmaboda. Och det är flera som redan flyttat hit. Näst på tur är en tysk konstnär, säger Maja Heuer, verksamhetschef vid The Glass Factory.

Vad kan Boda och The Glas Factory erbjuda konstnärer? – Vi vill göra ett konkret avtryck för Boda och vill att så många som möjligt bosätter sig här. Det vi kan erbjuda är framför allt glashyttan, en spännande verksamhet och en kreativ miljö. Det händer saker på The Glas Factory och finns en energi. En positiv stämning är väldigt viktigt, säger Maja Heuer.

Framöver har The Glas Factory fler stora samarbeten på gång, bland annat med Konstfack och Linnéuniersitetet. Förhoppningen är att det ska leda till en hållbarhet för verksamheten.

– Turism är en sak. Men The Glas Factory ska vara hållbart. Det uppnår vi om fler konstnärer väljer att flytta hit, då har vi en kritisk massa hela året här i Boda, säger Maja Heuer.

Något annat som lockar konstnärer till Boda är ateljéerna. – Vi finns på glesbygden och det finns ett jättebehov av ateljéer. Det finns ett helt annat utrymme för det här än vad det gör i exempelvis Stockholm. Vi har redan en lång kö med folk som vill ha ateljéer i Boda, säger hon.

Sammanlagt spenderade Maja Heuer en vecka i Minneapolis och enligt henne är det flera saker som hon tar med sig från resan och uppdraget.

– Det finns en flexibilitet där och en ”Allt går”-inställning. Jag gillar den tanken, att man inte ser problem utan bara möjligheter. Sedan är de väldigt duktiga på publika evenemang, säger Maja Heuer.

Relaterade artiklar