Laddar

Var sjätte styrelseordförande är kvinna

Högre andel än rikssnittet i Emmaboda.

delningar

Endast 16 procent av styrelseordförandena i svenska aktiebolag är kvinnor. Men i en handfull kommuner, bland annat Surahammar, är andelen runt 30 procent. Det visar öppen data från Bolagsverket, som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

– Man tycker kanske inte att jämställdhet är en viktig fråga för styrelsen. Även om man tycker det, kan man ha svårt att se styrelsekompetens hos kvinnor, säger Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på Kungliga tekniska högskolan (KTH).

I Emmaboda kommun ligger andelen kvinnliga styrelseordföranden på 17 procent, alltså marginellt högre än rikssnittet. Att man inte uppmärksammar kompetensen hos kvinnor kan bero på många olika saker.

– Man kanske tänker väldigt snävt eller har inte funderat över vad som faktiskt krävs av kandidaterna, fortsätter Charlotte Holgersson.

I statistiken, som är uppdaterad i maj 2018, ingår alla aktiebolag i Sverige där en styrelseordförande finns registrerad. Personer som saknar svenskt personnummer finns inte med.

 

 

FAKTA:

Aktiebolag med två eller fler styrelseledamöter måste registrera en styrelseordförande. Styrelsen väljer ordföranden, om inte annat är bestämt i bolagsordningen eller av bolagsstämman. Styrelseordföranden leder styrelsens arbete och bevakar att styrelsen sköter sina arbetsuppgifter.

Källa: Bolagsverket.

Relaterade artiklar