Laddar

(V) kritiskt efter upphandlingsskandalen: ”De har förbrukat sitt förtroende”

Efter kommunens upphandlingsskandal går nu Vänsterpartiet i Emmaboda ut och kräver åtgärder. ”Per Sigvardsson och Anette Strömblad har förbrukat sitt förtroende”, säger Daniel Miletic (V).

delningar

Efter 24Emmabodas avslöjande om att Emmaboda kommun köpt in konsulttjänster av ett byggrådgivningsföretag till ett värde av nästan 3,5 miljoner kronor inklusive moms, utan att göra en offentlig upphandling ska nu konkurrensverket granska kommunen. Vänsterpartiet i kommunen går nu ut med ett uttalande om hur kommunen skött upphandlingarna– och de är starkt kritiska.

– Angående upphandlingen borde kommunalrådet fått information om att de brutit mot lagen. Men inget ärende om tjänstefel har inkommit, det tyder på att de var medvetna om vad som pågick utan att agera, säger Daniel Miletic (V), ordförande för Vänsterpartiet i Emmaboda.

Vänsterpartiet vill nu se en grundlig utredning och att de som är ansvariga för upphandlingen ställs till svars.

– Vi vill att en konsult ska titta på timmarna som byggrådgivningsföretaget tagit betalt för och att det som inte varit rimligt ska betalas tillbaka, säger Daniel Miletic (V).

Partiet menar dessutom att Per Sigvardssons (S) och kommunchef Anette Strömblads förtroende är förbrukat. – De försvarar den tidigare tekniska chefens olagliga handlingar. Han hade eller borde haft kunskapen om offentlig upphandling, säger Daniel Miletic (V).

Per Sigvarsson menar att kommunen alltid ska följa de lagar som finns och att det är olyckligt att så inte skett.

– Jag tycker det är otroligt ledsamt att de utrycker sig så. Sedan vet jag inte om de har all bakgrundsfakta, men vill de ha den ståndpunkten har de det, säger han.

Han håller inte med om att han skulle ha försvarat den tidigare tekniska chefen.