Laddar

Tolv år senast – nu har bränneriet startat maskineriet igen

Åtta ton potatis började kokas i Kyrkeby Bränneri under lördagen: "Jätteroligt att det drar igång igen".

delningar

I början på sommaren slog bomben ner i trakten när Kyrkeby bränneri meddelade att man återigen ska tillverka brännvin. Sedan dess har olika tester körts och ett femtontal personer varit på plats för att göra i ordning allt inför den stora dagen.

På lördagen startades maskineriet igen och bröt den tolvåriga torkan.

– Vi har börjat med potatiskokning som ska bli mäsken. Vi kokar totalt åtta ton potatis vilket kommer resultera i 5 000 brännvinsflaskor ungefär, säger Jens Johannisson. 

Bränneriets mål är att släppa brännvinet lagom till jul, närmare bestämt 1 december.

– Om vi lyckas med allt så är målet att släppa brännvinet den 1 december på systembolaget, säger Jens och fortsätter.

– Det kommer bli tre sorters brännvin, en med citronsmak som vi gjorde för tolv år sedan, en med enbär enligt Malmströms recept och till sist en okryddad potatisbrännvin som inte finns i dag.

Efter att bränneriet framställt mäsken så ska den jäsas i en vecka och destilleras veckan efter. Sedan väntar rening, kryddning och till sist buteljering.

–Det är jätteroligt att det äntligen drar igång igen. Vi är många som var med då, som är med nu också, men även yngre förmågor som har tillkommit, så att man kan överföra arvet vidare, avslutar Jens.