Laddar

Tävling ska utse Moberg-citat

Arbete för skulptur vid stationsområdet pågår.

delningar

Just nu pågår ett arbete för att förnya stationsområdet i Emmaboda. Enligt kommunen kommer arbetet att ske i olika steg, varav ett av stegen är att snygga till området för cykelparkering vid stationen. Tanken är att en skulptur till minne av Vilhelm Mobergs ska placeras där intill.

– Konstnären Björn Jäderås skapar en bronsskulptur, Vilhelm Mobergs cykel, som står lutad mot en lyktstolpe. Vilhelm själv har rest vidare, med tåget antagligen, och kvar på pakethållaren syns hans livsverk, hans böcker, som gått i arv till oss. I trottoaren i anslutning till skulpturen placerar vi tre citat i granit, som alla kan läsa som ska på och av tåget eller som väntar på bussen. Det är konstnärsgruppen FA+ som skapar dessa citat, säger Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda kommun i ett pressmeddelande.

Nu kan man dessutom delta i en citattävling. De som röstar på sitt favorit Moberg-citat som ska pryda skulpturen får chansen att vinna en glasstake. Enligt kommunen är omröstningen rådgivande och de förslag som man kan rösta på har valts ut av en jury.

– Bland de som har röstat lottar vi ut en ljusstake designad och tillverkad av glaskonstnären Markus Emilsson från The Glass Factory. Du vinner också två hedersplatser vid kvällskonserten den 16/6 i samband med ”En dag med Moberg”. Via Emmabodas webbplats emmaboda.se samt ett formulär på kommunens besökscenter kan du lämna ditt förslag. Sista dag för omröstning är Emmabodadagen den 14/2, säger Jan Dzedins.

Här hittar du omröstningen.

Här är citaten du kan rösta på:

1. Osäkra, ostadiga och vacklande blev invandrarnas första steg på Amerikas jord. (ur Utvandrarna) 2. Feghet och stora ord hör ihop som korn och agnar! (ur Rid i natt!) 3. En enkel sanning är att allt nytt blir gammalt. (ur Sänkt sedebetyg) 4. För en författare finns det inga fula ord. Det finns ett språk. (sagt vid framträdande i Växjö 1967) 5. Själv bäste dräng, själv bästa pia! (ur De knutna händerna) 6. Kamrat var ordet som förpliktigade, det största ordet på jorden. (ur Soldat med brutet gevär) 7. Makt, min vän, kan du skaffa dej utan rätt, men aldrig rätt utan makt! (ur Domaren) 8. Tag vara på ditt liv! För nu är det din stund på jorden. (ur Din stund på jorden) 9. Den som vill uträtta något stort måste ta stora risker. (ur A.P. Rosell bankdirektör) 10. Man är aldrig ensam om man har ett munspel! 11. Jag ska slåss mä dej i åtta dar utan att ta av mej tröjan! ( ur Raskens)

Relaterade artiklar