Laddar

Sveriges största solcellspark byggs på flygplatsen

Under hösten ska Kalmar Energi bygga den nya parken på Kalmar Öland Airport. "Ett exempel på hur Energi- och resebranschen kan samverka för en hållbar lönsam utveckling".

delningar

Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport gör en gemensam satsning för en mer hållbar framtid. På torsdagen presenterades planerna på vad som ska bli Sveriges största solcellspark.

– En av flygbranschens största utmaningar och den hamnar högt upp agendan även för flygplatsen. Vi har tagit fram en tioårig vision för flygplatsen och ett miljöarbete i framkant är ett av våra prioriterade målområden, säger Ronny Lindberg, vd för Kalmar Öland Airport.

Tidigare har Kalmar Energi byggt en stor solanläggning på Nöbble Gård. Den nya solcellsparken, som ska heta Törneby Solpark, blir dock Sveriges största med sina 20 000 kvadratmeter. Bygget inleds till hösten och till våren nästa år ska parken vara färdig.

– Det här är ett exempel på hur energi- och resebranschen kan samverka för en hållbar lönsam utveckling, säger Anna Karlsson, vd hos Kalmar Energi.

Fakta om Törneby Solpark

Markyta: 40 000 kvadratmeter Solcellsyta: 20 000 kvadratmeter Årlig produktion: 3 miljoner kWh Investering: 33 miljoner kronor

Parken blir en så kallad medlemspark, där andelsägarna kan köpa 100 kWh/år för en andel. Livslängden beräknas till minst 30 år.

Relaterade artiklar