Laddar

Stort intresse för Sveriges första biokolskonferens

Fullt med biokolsintresserade på Ödevata.

delningar

Det är under onsdagen och torsdagen som Ödevata Fiskecamp och Spetsmåla gård står vård för Sveriges första nationella konferens om biokol. Under onsdagen hade flera intresserade tagit sig ut till Ödevata i Emmaboda kommun.

– Det känns jättekul att det är igång. Det är en stor grupp som har kommit, från Åmål i norr till Lund i söder. Det är jättekul att det är så stort intresse, säger Malin Axelsson, vid Ödevata Fiskecamp.

 

Foto: Faton Pasho.

Konferensen belyser biokolets möjligheter, produktionsteknik och marknad. Besökarna till Ödevata under onsdagen bestod av allt från företagare och tjänstemän till politiker och representanter från föreningslivet.

– Biokol är väldigt hett just nu. Det är nytt och verkligen innovativt, säger Malin Axelsson.

En av besökarna på konferensen var Thomas Hasselby.

– Biokol verkar ha stor potential, men det kräver kunskap. Det har många nyttor och kan användas till exempel till odling, värme och tillväxt, säger han.

Biokol

Biokol framställs genom att organiskt material hettas upp i en ugn som inte släpper in något syre, så kallad pyrolys. Vid processen avges flyktiga ämnen som metan, vätgas och kolmonoxid. Kvar blir träkol vid upphettning av ved eller svartkol vid upphettning av till exempel halm.

Biokol kan sedan till att till exempel öka markens bördighet vid odling.

Relaterade artiklar