Laddar

Statsbidrag ska få fart på byggandet i Emmaboda

Så mycket får kommunen och så många bostäder ska byggas.

delningar

Under måndagen blev det klart vilka kommuner som får ta del av statens stöd till bostadsbyggande. I länet rör det sig om sju kommuner som får ta del av stödet, varav Emmaboda är en av dem.

– Nu gäller det att kommunerna på allvar tar itu med kostnaderna för att skapa bostäder till alla, säger Björn Johansson, ordförande, Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Intresset för stödet har ökat kraftigt på kort tid. Förra året ansökte 114 kommuner och i år ansökte 204 kommuner om stödet, alltså nästan en dubblering.

– Det är bra att det ges en extra morot till kommunerna för att få fart på byggandet. Det är också lite märkligt att det ska behövas, säger Björn Johansson.

Emmaboda kommun tilldelas 369 521 kronor i statsbidrag, det ska gå till sammanlagt 9 bostäder i kommunen. I hela länet innebär bidraget 1558 fler bostäder. Kommunerna som är med och delar på bidraget har i år gett startbesked till 73 372 nya bostäder jämfört med 49 624 bostäder under förra året.

– Samtidigt ser vi att regeringen delar min uppfattning, att kommunerna är nyckelspelare när det gäller att få fart på byggandet. Nu gäller det bara att de på allvar tar itu med kostnaderna så att det ges möjlighet att pressa ner hyresnivåerna i nyproduktionen, säger Björn Johansson, ordförande, Hyresgästföreningen region Sydost.

Relaterade artiklar