Laddar

Startar KRIS-förening i Emmaboda: ”Vill hjälpa ungdomar”

Leffe: ”Kan gå fullständigt åt helvete om du börjar med droger”

delningar

Det var veckan innan jul som föreningen startade i Emmaboda. Leffe ”Himpa” Jansson och fyra andra bestämde sig för att starta en KRIS (Kriminellas revansch i samhället)- förening i Emmaboda.

– Vi ligger precis i startgroparna och har precis fått organisationsnumret, så pass färskt är det. Tanken är att vi ska ha lokal i den gamla färgbutiken sedan. Vi har sökt bidrag från allmänna arvsfonden för att renovera upp och inreda den, säger Leffe ”Himpa” Jansson, vice ordförande för föreningen.

Till en början kommer föreningen att satsa på ungdomar och att se till att de väljer bort droger. Och droger är något Leffe ”Himpa” Jansson själv har erfarenhet av. Efter 28 år av missbruk har han nu varit drogfri i åtta år.

– Det vi kan göra är att ge adekvat information om hur det livet är. Inte på ett jargongmässigt och glorifierande sätt, utan på ett objektivt sätt. Det kan gå fullständigt åt helvete om du börjar med droger. Det gäller att visa upp något som inte glorifierar den livsstilen. I KRIS råder nolltolerans, säger han.

Han ser det här som ett sätt att ge tillbaka till Emmaboda kommun.

– Jag har aldrig bott i en så bra kommun som Emmaboda tidigare. De satsar verkligen på sina ungdomar. Det här är ett sätt för mig att betala tillbaka, säger Leffe ”Himpa” Jansson.

I förlängningen är tanken att organisationen även kommer att fungera som en stödgrupp för tidigare kriminella som kommit ut ur fängelset. – Då ska vi hjälpa killar och tjejer som kommit ut från fängelset. Men föreningen måste vara stabil innan vi kan göra det. Därför väljer vi att satsa på ungdomar i början, säger Leffe ”Himpa” Jansson.

Föreningen kommer även senare att erbjuda tjänster till företag, som att städa tomter, för att kunna få in sponsorpengar.

– Närmsta steget nu är att vi ska ha ett nytt möte där vi bestämmer mer vad vi ska pyssla med nu i början. Vi har ingen lokal just nu, utan träffas i respektive lägenhet och planerar hur vi ska gå vidare, avslutar han.

 Här är initiativtagarna: Kent Christiansson, Leffe ”Himpa” Jansson, Bea White, Patrik ”Putte” White fd.Gunbjär och Birgitta ”Biggan” Jochnick. 

Relaterade artiklar