Laddar

Sportchefen lämnar efter många år – blir tränare

Nybro IF:s sportchef Patrik Berg lämnar sitt uppdrag.

delningar

Under de senaste säsongerna har han varit Nybro IF:s starke man, funnits tillgänglig överallt och spelat en större roll än vad hans uppdrag egentligen inneburit.

Redan förra sommaren deklarerade Patrik Berg att han kliver av sportchefsrollen i Nybro IF och någon månad senare hade föreningen hittat hans ersättaren. Den dåvarande spelaren Pontus Dorch tog över uppdraget.

Sex månader som sportchef blev det för Pontus Dorch innan han, i början av februari meddelade att han slutar. Anledningen sades vara att den gamle mittfältare mådde allmänt dåligt, att han inte orkade med arbetsbelastningen.

De som fick ta över uppdraget från Dorch var den gamla sportgruppen med Patrik Berg i spetsen.

Hur var det att ta över den gamla rollen efter att ha deklarerat att du skulle sluta?

– Det var väl ingen tvekan från någon av oss i sportgruppen (Mikael Wandér och Anders Olsson) att ställa upp när föreningen behövde oss. Det är ju inget enkelt jobb att bara slänga in någon i, då arbetsuppgifterna är väldigt breda, kan man väl lugnt säga. Själv var jag noga med att det inte blev som tidigare att jag tog tillbaka min gamla roll som sportchef, då jag visste att det bara blev en tillfällig återkomst under 2017, säger Patrik och fortsätter.

– Vi vill också från föreningen gå emot dem som tyckte vi la för mycket jobb på Pontus axlar, och att han blev ett offer för att vi slängde över allt på honom. Vi behöll ca 50 procent av mina uppgifter i föreningen, just för att inte det skulle bli för mycket för Pontus. Vi behöll till exempel campingen och Nybro Open som annars är många timmar på.

Någon vecka innan seriespelet avslutades meddelade Berg att han lämnar sportchefsrollen för att ta över Emmaboda IS damlag. Något som egentligen blev klart många veckor innan.

– Styrelsen har hela tiden vetat om att det bara var ett inhopp jag gjorde för att hjälpa föreningen då det i februari inte var så lätt att hitta någon snabb ersättare till sportchefsjobbet. Jag meddelade en lite mer riktig någon vecka innan serien slutade, säger han och fortsätter.

– Jag tackade ja till Emmaboda den 28 augusti men har sedan dess legat lågt av flera anledningar.

Han har sedan tidigare varit tränare i många föreningar i olika nivåer, Skruvs IF, Kosta IF, Lessebo GoIF, Bodabruk GoIF, Lindås BK, Lessebo GoIF Damlag, Nybro IF (ass) och tar nu steget tillbaka till tränarrollen.

Hur känns det att lämna ett så tungt uppdrag som sportchef i Nybro IF och istället bli tränare? 

– Det känns väl helt okej. Jag slutade redan förra hösten men var kvar tills efter Kährs Nybro Open var spelad, så i en månad hade jag ett normalt liv med ”bara” 40-50 timmar arbete i veckan, tills jag hoppade tillbaks. Jag har ju tidigare sagt att jag är riktigt bränd som tränare, mest på grund av den attitydförändring som jag redan kände av för tio år sedan, och den har ju inte blivit bättre kan man väl säga. Vi märker av det även i Nybro IF ibland tyvärr, säger Patrik.

Trots attitydförändringar i den lokala fotbollsvärlden var det bara ett uppdrag som kunde få han tillbaka till tränarrollen.

– Jag har också sagt att är det något tränarjobb jag skall hoppa på igen så är det om det blir där mina döttrar spelar. Nu fick jag frågan av Emmaboda IS damlag där bägge mina döttrar spelar, och efter att jag frågade dem om dem tyckte det skulle vara okej så tackade jag ja, säger Berg och fortsätter.

– Själv har jag ju nästan alltid gillat min sportchefsroll. Det är bara det att jag är med precis överallt i föreningen som då gjort att jag lagt för många timmar och framförallt hela helger på Nybro IF som börjat bli lite jobbigt.

Det nya uppdraget hos Emmaboda IS har smygstartat för Patrik Berg, som redan är uppe i fem träningar med det nya laget.

– Jag har nu gjort fem träningar med EIS och det känns helt fantastiskt bra måste jag säga. Det kommer alltid mellan 22-28 träningsvillig tjejer, vilket är riktigt bra måste jag säga. Det är nog inte många som når upp till det antalet. Sedan har Emmaboda byggt upp en organisation som också är unik tror jag, där flera personer är involverade och som väldigt ofta dyker upp på vanliga träningar, säger Berg.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Just för 2018 så ser det jättebra ut tycker jag. Det skall bli skönt att inte alltid behöva stressa till träningarna då jag ju skall bli en ”normal” person igen med lite normala arbetstider, säger den nytillträdde tränaren.

Trots en ny tränarroll i en annan förening så kommer Patrik Berg fortsätta att figurera i Nybro IF.

– Jag har lovat att sitta kvar i styrelsen som kassör. Där har vi ju dem senaste fyra åren visat plusresultat efter många dåliga år. Jag har även planerat att vara kvar som ansvarig för Kährs Nybro Open så länge jag tillför något där, avslutar han.

Den gamla sportgruppen kommer sitta kvar tills de har hitta några ersättare till sina roller. 

Relaterade artiklar