Sparbetinget på högstadiet oroar personalen: "Ett stort hot mot resultaten"

Kommunens ekonomiska situation gör att personal på högstadiet i Emmaboda kan tvingas lämna.

delningar

Emmaboda kommuns ekonomiska situation är allt annat än bra, det meddelade kommunalråd Johan Jonsson (C) för någon vecka sedan.

Till följd av det har bildningsnämnden i Emmaboda kommun gått ut med ett sparbeting på sin verksamhet på 1,3 miljoner kronor där högstadiet på Bjurbäcksskolan kommer att drabbas.

Skolan har under flera år brottats med sjunkande resultat hos eleverna, vilket lett till en nationellt sett låg andel elever som varit behöriga till gymnasieskolan efter år nio.

De senaste åren har dock gått åt andra hållet då resultaten har blivit bättre.

Men trots det kan nu allt fallera. I ett brev till Emmaboda kommun har personalen på skolan försökt förklara konsekvenserna med ett sparbeting.

"Orsakerna till att vi nu har lyckats vända trenden är flera men det som i första hand bör nämnas är den medvetenhet om problemen som finns och framförallt en mycket engagerad och lojal personal som i alla led jobbar hårt och målmedvetet för att skolan ska lyckas med sitt uppdrag. I detta läge är det således mycket problematiskt att skolan får ett omfattande sparbeting", skriver personalen och fortsätter.

"Bjurbäcksskolan 7-9 får ta emot alla elever från samtliga mellanstadieskolor i kommunen och den problematik som finns på mellanstadieskolorna koncentreras därmed hos oss, vilket ställer stora krav både på organisationen och personalen. Det förslag som nu ligger på bordet, det vill säga spara in på personal och samtidigt skapa större klasser med klasstorlekar om minst 28 elever är inte någon bra väg att gå för skolans fortsatta utveckling."

Personalen menar att sparbetinget kommer att leda till försämrade arbetsförhållande för både elever och personal.

"Detta kommer leda till försämrade arbetsförhållanden för både elever och personal och därmed skapa sämre förutsättningar för ett framgångsrikt skolarbete. Skolans eftersatta lokaler är inte heller anpassade för sås stora klasser utan är byggda för maximalt 24 elever per klass", skriver personalen.

Skolan har sedan en tid tillbaka haft svårt att rekrytera och behålla legitimerade lärare.

"Ytterligare ett orosmoment är att Bjurbäcksskolans 7-9 redan nu har svårt att rekrytera samt behålla legitimerade lärare, något som knappast kommer att bli lättare med minskade resurser och en ännu sämre arbetsmiljö. Självklart är detta ett stort hot mot den vändning i resultaten som vi har sett under det senaste läsåret", skriver personalen och avslutar.

"Vi är mycket oroliga inför det sparbeting som har aviserats i ett läge med stora utmaningar i de klasser som kommer upp till årskurs 7 men även blivande 8:or och 9:or kommer märka av dessa nedskärningar."

 

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Samarbete med räddningstjänsten ger trygghet i Emmaboda

För den som inte pratar svenska kan räddningstjänstens krav vara svåra att förstå. Därför har myndighetens Amar Hajjouz information på arabiska blivit lyckad.

1 person har reagerat på denna nyheten

1 person har reagerat på denna nyheten