Laddar

Snart ska glaset hyllas: ”Glasrikets stora vårhändelse”

Ett 10-tal glasbruk slår upp portarna under regionens stora glashändelse.

delningar

Snart är det dags för vernissagehelgen Glaskonst 2018 som äger rum 27-29 april. Sammanlagt öppnar 10 glasbruk upp till sina verksamheter när glaset i Glasriket ska hyllas.

– Det blir lite av en kickoff för säsongen där det som producerats under vintern kommer ut i ljuset. Det är en dag där vi hyllar konsten och hantverket, säger Henrik Karlsson, kommunikatör vid AB Glasriket.

I samband med helgen arrangeras en uppsjö av evenemang på glasbruken runt om i trakten. – I Pukeberg har man bland annat bjudit in glashistorikerna Boode och Lejon som kommer att berätta om Pukebergs historia och även bjuda på rundvandringar. The Glas Factory i Boda har dessutom ett smockat program och satsar stenhårt i år. Det kommer konstnärer från hela världen för att visa upp sina saker och för att tillvara i hyttan, säger Henrik Karlsson.

Under helgen kommer dessutom SM i glasblåsning att arrangeras på The Glas Factory i Boda.

– Det är en inofficiell SM-tävling med glasblåsare från hela Sverige som gör upp om titeln ”Den vassaste glasblåsare”. Det är för fjärde året i rad som vi gör detta och är egentligen en gammal tradition som vi blåst nytt liv i. Tidigare har det varit i Kosta och Målerås men nu har turen kommit till Boda glasbruk. Det är en riktig höjdpunkt på vernissagehelgen, säger Henrik Karlsson.

Vad betyder en sådan här helg för regionen? – Jag vet inte exakta besökssiffror. Men man kan säga att det är lite som vår variant av Ölands skördefest. Om de hyllar skörden så hyllar vi konsten och hantverket. Det är en stor och viktigt händelse, där glaset firas, som vi vill bevara, säger han.

Relaterade artiklar