Skattehöjningen klubbades igenom: "Skattebetalarna ska inte stå för detta"

Skattehöjningen gick igenom på kommunfullmäktige – partiet ville annat.

delningar

Alliansen med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans med Bästa Alternativet och Socialdemokraterna sammankallade i början av juni till presskonferens.

Där meddelade parterna att man är helt överens om nästa års budget, där parterna även meddelade att Emmaboda kommun kommer att få en skattehöjning på 50 öre vid årsskiftet.

– För att få ihop det hela överhuvudtaget så har vi föreslagit en skattehöjning på 50 öre per intjänad hundralapp från och med årsskiftet. Det är varken kul eller rolig men vår gemensamma bedömning är att det är nödvändigt för att vi ska klara av det här, sa kommunalråd Johan Jonsson (C) till 24Emmaboda.

Under måndagens kommunfullmäktige klubbades beslutet om skattehöjningen och budgeten igenom av majoriteten. Sverigedemokraterna var det ända partiet som röstade nej till skattehöjningen.

– Under rådande omständigheter tog Sverigedemokraterna på kommunstyrelsen ett hastigt beslut att godkänna skattehöjningen på 50 öre. Detta är dock ingenting i linje med vår politik. Vi gick i höstas till val på att göra det bättre och tryggare för våra kommuninvånare och absolut inte straffa dem för att kommunens förra styre och chefers brist på kompetens och slöseri med skattemedel, säger Charlotte Andersson (SD) och fortsätter.

– Skattebetalarna ska inte behöva betala för detta. När kommunstyrelsen började låg ett ärende om bibehållen skattesats på bordet, och ingen hade kommunicerat med oss om att det skulle upp ett tilläggsyrkande om att höja skatten till 50 öre. Inte heller hade vi fått information om budgetsamarbetet.

Under mötet röstade Sverigedemokraterna för att bibehålla skattesatsen och ta bort investeringarna på rastplats Eriksmåla samt minska anslaget till socialnämnden med en miljon kronor genom nedläggning av mötesplatsen. Allt för att utöka bildningsnämndens driftbudget med två miljoner kronor riktat för stöd till barn och elever med särskilda behov.

– Det påstås att vi ska höja skatten för att vi inte har råd och att välfärden annars tar stryk genom massa nerdragningar, men hur kan man då samtidigt välja att satsa en miljon på en rastplats i Eriksmåla och fortsatt stöd till ej obligatorisk verksamhet som mötesplats Emmaboda med tanke på att vi idag har för lite pengar exempelvis till barn med särskilda behov. vi tycker det rimmar dåligt, säger Martin Henriksson (SD) och avslutar

– De medel som finns idag räcker inte till enligt uppgifter från förskolans och skolans konsekvensanalyser. Det räcker inte att i ett styrdokument säga att man inte får minska medel till barn med särskilda behov. Vi måste öka dem. En viss skillnad. Vi tycker att rastplatsen får vänta och att integration kan ske på öppna förskolor, Kyrkis, familjecentralen, SFI, vuxenutbildningen, allaktivitetshusen och på våra träffpunkter vi redan har i kommunen. Det är integration i hög grad i det svenska samhället.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar