I samarbete med annonsör

Satsningar på ytterområdena gynnar hela bygden

Renoveringar, upprustningar och nya aktörer inför turistsäsongen väntar i glasrikets mittpunkt.

delningar

Emmaboda Bostads AB jobbar ständigt för att utveckla även ytterområdena kring Emmaboda, såsom till exempel Lindås, Vissefjärda, Broakulla, Boda Glasbruk och Långsjö. Nyligen gjorde fastighetsbolaget insatser Algutsboda, för att rusta upp och främja tryggheten med belysning.

– Det fanns ett behov av renovering bland annat och nu har vi gjort klart Karlstorp 3-5. Fastigheten har fått ett nytt tak, nya fönster och nya dörrar och så har vi gett ytan ny färg. Utöver det har vi sett över grönskan och gjort en ny gräsmatta och planterat nya rabatter med olika fina växter, säger Erik Fagerström, områdesansvarig på Emmaboda Bostad.

De idylliska områdena kring Emmaboda är viktiga för en levande kommun och på sommaren ökar aktiviteten när semesterfirare kommer på besök. Ett av de mer välbesökta platserna är Luffarmuseet

Säsongen drog igång för två veckor sedan och hela maj månad är fullbokad på museet. Göran "Snacke-Per" Johansson som driver museet är glad över att se en trend bland återkommande besökare.

– Något som är roligt nu är att många kommer tillbaka, ser våra förändringar som vi gjort här under åren, säger Johansson.

På Luffarmuseet kan besökaren bekanta sig och få en unik inblick i den svenska luffarepoken med bland annat en samling av tusentals originalprylar som luffarna tillverkat. Allt ifrån tavlor till trådtjack.

– Vi har väldigt mycket att titta på med bland annat dragspelsfigurer, väckarklockor och bilder. Sen har vi ett samarbete med Ologarvs glashytta, vilket är bra eftersom många vill ha ett minne med sig hem, säger Göran Johansson.

Som privatperson hyr han av Emmaboda Bostads AB och som företagare av EMFAB och är mycket nöjd.

– Jag är faktiskt överväldigad. Det är aldrig något tjafs. Är det något man behöver hjälp med, så kommer de och fixar det. När jag kom hem från Spanien nu i vintras var hela lägenheten totalrenoverad. Det är bra service och nu väntar vi bara på att fiber ska komma också, sen är det perfekt.

Satsningen som Emmaboda Bostads AB gör kring Emmabodas kringliggande orter tycker han är viktigt, eftersom det gynnar både turismen och de som bor och verkar i byarna.

– I sommar öppnar ett gatukök och en livsmedelsbutik här till exempel. Det betyder jättemycket för samhället och turisterna. Det blir till exempel första gången i historien som mjukglass kommer till Boda, säger Johansson.

Att Boda Glasbruk fått en ny lekplats värderar han också högt, precis som att fastighetsbolaget ser över grönområden, vandringsleder och ljusinstallationer.

En annan aktör i området är The Glass Factory, glasmuseet som förenar det gamla glasblåsaryrket med samtida glaskonst. I skrivande stund laddar museichefen Maja Heuer för turistsäsongen.

– Vi har ju två olika säsonger med olika målgrupper. Från september till april fokuserar vi på målgrupp bussgrupper, konferenser och framförallt kurser och masterclasses med studenter från till exempel Berliner Kunsthochschule, Khio från Norge eller Artez från Holland. Det är en stor målgrupp som ökar supermycket de senaste åren. Därför byggde ju till exempel Emmaboda Bostad ateljéer och verkstäder för att vi ska kunna tillgodose denna stora efterfrågan, säger Maja Heuer och fortsätter;

– Den andra säsongen är turistsäsongen från glashelgen i slutet an april då hela glasriket öppnas. Målgruppen här är främst workshops och familjer från Tyskland, Holland och Danmark samt på de senaste åren även Polen, Frankrike och Schweiz.

Maja Heuer gläds åt att Boda har fått ett flertal nya inflyttningar de senaste åren och att det idag inte står bostäder tomma i det lilla samhället. Att fler och fler väljer att bo där beror bland annat på en del satsningar som gjorts.

– Brukskontoret har målats inifrån och hyrs nu ut till sex konstnärer, resultat har varit att nästan alla av dessa har flyttat till Boda eller Emmaboda kommun eftersom de fick möjlighet att ha en ateljé samt hyra hyttan. Ett annat viktigt resultat för The Glass Factory har varit att vi kunnat öka våra intäkter genom att dessa konstnärer hyr hyttan och verkstäderna, säger Maya Heuer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar