I samarbete med annonsör

Samarbete med räddningstjänsten ger trygghet i Emmaboda

För den som inte pratar svenska kan räddningstjänstens krav vara svåra att förstå. Därför har myndighetens Amar Hajjouz information på arabiska blivit lyckad.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Att ha en fungerande brandvarnare och en brandfilt kan tyckas vara en självklarhet för många boendes i flerfamiljshus. Men faktum är att det inte är ovanligt att svenskarna slarvar med bland annat urladdade batterier. Kommer man som nyanländ och inte kan språket kan det dessutom vara svårt att ha koll på vilka riktlinjer som krävs för både ens egen och andras säkerhet.

Därför har Emmaboda Bostad startat ett samarbete med Räddningstjänsten, en del av ett större projekt tillsammans med Emmaboda Energi, Möjligheternas hus och Emmaboda Kommun för att främja integrationen.

– Projektet går ut på att bostadsanpassa och förmedla information som rör brandsäkerhet. Amar Hajjouz från Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås gör ett enormt bra arbete och är ute och knackar dörr hos de boende för att informera och ge svar på frågor, säger Håkan Olsson, ansvarig för utbildning och tillsyn på Räddningstjänsten i Emmaboda.

Att Amar är arabisktalande har blivit en kommunikationsbro mellan Emmaboda Bostad, räddningstjänsten och de nyanlända som nu kan få information på sitt hemspråk, vilket minskar risken för missförstånd.

– Vi har nåt ut på ett helt annat sätt tack vare Amar.. Jag tycker vi har kommit väldigt långt och vi har sett att det hjälper och är uppskattat. Vi har faktiskt inte hört någonting negativt och alla är tacksamma att han kommer och knackar dörr.

Med sig har Amar brandvarnare och brandfiltar som han monterar och installerar om det inte finns tillgängligt eller behövs en ny. Han informerar också om att inte förvara saker i trapphuset och ser till att räddningstjänsten kan komma fram enkelt till bostäderna om olyckan skulle vara framme.

Emmaboda Bostads AB skickar ut en lista över hushåll som ska informeras och därefter ger sig Amar iväg.

– Vi har väldigt lite bostadsbränder i Emmaboda. Men vi har märkt att många brandvarnare har varit nedplockade och vissa har inte fungerat. Med detta systemet vet vi att vi har varit där och gjort vad vi kan. När vi lämnar kan vi vara trygga med att där sitter en fungerande brandvarnare. Det kommer vi långt med i det förebyggande arbetet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar