Laddar

Så undviker du att bli sjuk under rötmånaden

Den varma årstiden är här och bakterierna som kan göra oss sjuka trivs som allra bäst. Med några enkla knep minskar du risken för att bli sjuk av maten.

delningar

Traditionellt sett brukar man säga att rötmånaden börjar i slutet av juli, men egentligen är det vädret som avgör om det är rötmånad eller ej. Det är när den varma och fuktiga perioden drar igång som risken för att bli sjuk på grund av maten ökar. Detta eftersom bakterier och mögel som kan göra oss sjuka trivs som allra bäst då.

Det allra viktigaste att tänka på är att kyla ner maten och ha en bra hygien. Varm mat ska hållas varm och kalla mat ska hållas kall. Livsmedelsverket påpekar även vikten av att lita på våra sinnen. Släng inte livsmedel i onödan utan lukta, titta och smaka på maten innan du avfärdar den.

Här är ett par tips från Livsmedelverket på hur du undviker att bli sjuk i samband med rötmånaden:  – Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat – Håll kall mat kall – Håll varm mat varm – Låt inte maten stå framme i värmen – Använd rena redskap – Genomstek alltid maten, framför allt kyckling och köttfärs – Ha tillräckligt kallt i kylskåpet, en lagom temperatur är 4 plusgrader – Ta med en kylväska i bilen när du ska handla som du kan packa dina varor i

 

Relaterade artiklar