Laddar

Så många bolag gick i konkurs i Emmaboda förra året

Dystra siffror totalt sett.

delningar

2017 har varit ett dystert år när det kommer till antalet företagskonkurser. Det visar statistik från ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag UC.

Enligt siffrorna ökade antalet svenska företagskonkurser med 3 procent för helåret 2017.

Statistik från UC visar att svenska företagskonkurser för december minskar med -14 procent, men totalt för 2017 ökar med 3 procent. Hälften av årets tolv månader visade ökat antal företagskonkurser. 2016 års summering visade att endast en av tolv månader redovisade ett ökat antal företagskonkurser, något som oroar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

– Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, säger han i ett pressmeddelande.

Emmaboda går dock emot trenden. Totalt gick 5 företag i konkurs i Emmaboda under 2017, vilket är något mindre jämfört med 2016 då 7 företag gick i konkurs. Enligt UC är utvecklingen särskilt negativ i framför allt två stora branscher, nämligen byggbranschen och inom restaurang.

– Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. I år är det helt tvärtom.De tänkbara anledningarna är många, och förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från Rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, säger Richard Damberg.

Relaterade artiklar