Laddar

Rydström: ”Kommer vara sega att bryta ner och svåra att besegra”

Varje liten detalj sitter kanske inte helt för Kalmar FF inför premiären men assisterande tränare Henrik Rydström tror att det kan bli något bra av det hela till slut.

delningar

På söndag är det dags för premiär i Allsvenskan för Kalmar FF när man åker till Göteborg för att ta sig an BK Häcken. En som har varit med om en hel del premiärer genom åren är den förre KFF-spelaren och nuvarande assisterande tränaren Henrik Rydström.

Hur är läget i laget? – Någonstans är det alltid likadant, att det blir mer ovisst ju närmare premiären man kommer. När man börjar i januari tycker man att man har gott om tid. Sen plötsligt, tre månader senare, undrar man vart tiden har tagit vägen och det känns som att man inte kan någonting. Det normala känslotillståndet är att vi inte har någon aning just nu men då får man förlita sig på att det har blivit rätt bra till slut de tidigare åren, säger han.

Rydström fanns med i ledarstaben även under säsongen 2016 och har observerat några skillnader mellan de båda lagen som han har varit med och coachat.

– Det är en annan attityd i gruppen som jag tycker har blivit successivt bättre och bättre. Det kommer att komma perioder då det blir tufft och då gäller det att gruppen kan jobba ihop och att attityden är är bra även när det är jobbigt. Jag tror att vi kommer att vara sega att bryta ner och svåra att besegra.

Är man mer nervös inför premiär som spelare eller ledare? – Som spelare känner man en enorm prestationsångest som påverkar en psykiskt och slår på självkänslan när det går dåligt. Jag var kräkfärdig inför matcherna som spelare även om jag kände att det var underbart att spela. Som tränare är det en annan typ av anspänning, då är man mer nervös när matchen väl är igång.

Det måste vara svårt när varje kotte är expert på fotboll också, man får veta när man gjort något dåligt? – Jag tycker att det är fantastiskt med det intresset och engagemanget som finns kring Kalmar FF hos fansen. Jag har alltid känt att sitter man på läktaren och har betalat pengar så förtjänar man rätten att tycka att spelarna är kassa. Sen tycker jag att jag själv har rätten att säga att de är kassa om det inte gör det de ska.

– Men det är klart att det är tufft och man har sedan länge accepterat att folk kommer tycka att man är värdelös på ett sätt eller annat. Sen kan man även jämföra att vara fotbollspelare med andra jobb där man kan ha dåliga dagar men inte behöver betygsättas, ”hon var en trea idag”, man kan säga vad man vill om det.

Nu återstår det att se om det blir en vinst eller förlust för Kalmar FF i premiären.

– En vinst kommer alltid att kännas djupare som spelare eftersom man har ett sånt adrenalinpåslag som man inte får som tränare. Jag var lite orolig över att inte få känna så när jag slutade. Nu har jag insett att det blir en annan typ där det ligger på en mer jämn nivå. Jag är lite mer buddistisk nu, när man spelade pendlade det mellan känna sig som gud eller rent självförakt, avslutar Rydström.

Relaterade artiklar