Runes storsatsar i kommunen: "Emmaboda i mitt hjärta"

Fick i dagarna tummen upp från Naturvårdsverket: "Investering på nio till tio miljoner kronor".

delningar

Runes Bensin- och oljeimport i Emmaboda har fått positiva besked från Naturvårdsverket angående företagets satsning på en biogasmack.

Det var under onsdagen som ägaren, Alf Johansson fick beskedet att Naturvårdsverket stödjer satsningen med näst intill 70 procent.

– Vi fick besked i onsdags om att vår ansökan hos Naturvårdsverket har gått igenom. Det handlar om ett stöd på cirka 70 procent av våra investeringskostnader, vilket underlättar vårt arbete, säger Alf Johansson.

Den totala kostnaden för investeringen uppgår till någonstans mellan nio till tio miljoner kronor för biogasmacken, något som Alf Johansson nu får hjälp med.

– Vi har tillsammans med Emmaboda kommun arbetat med det här under en tid. Vi fick reda på att ansökan skulle vara inne senast den 27:e september för att få någon som helst chans till bidrag från Naturvårdsverket. Det var sista utlysningen för den här typen av stöd under den sittande regeringen och kommunen agerade därefter föredömligt, säger Alf Johansson.

– Det är roligt att man har kunnat vara med på tåget. Vi fick det på kommunstyrelsen dagen efter och handlade därefter väldigt snabbt, säger kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S).

I länet antogs för inte så länge sedan ett mål om att alla fordon ska köras på fossilfria bränslen till 2030. Nu underlättas det arbete när Emmaboda och Runes får en biogasmack.

– Det här passar väldigt bra in i miljömålen. Det har hurrats från flera håll, inte bara Emmaboda kommun utan från landshövdingen och landstinget, säger Ann-Marie Fagerström (S) och fortsätter.

– Vi är mycket positiva till att Alf gör den här satsningen. Det sätter Emmaboda på kartan än mer och med det här når vi långt.

Under torsdagen uppvaktades Alf Johansson och Runes Bensin- och oljeimport med en blomma av kommunalrådet och Åsa Albertsson från tekniska kontoret.

– Det här är ett läge att sy ihop den KLT-upphandlingen om fossilfritt bränsle tillsammans med kommunens egna mål, säger Åsa Albertsson.

– Jag som är uppvuxen i en oljetunna känner att det här är väldigt roligt. Om man ska hänga med utvecklingen så måste man satsa och det här är ett sådant tillfälle. Det skulle aldrig vara intressant om jag själv skulle fått stå för hela investeringen. Det hade vi inte klarat av, men tack vare Naturvårdsverkets stöd så kan vi möjliggöra denna satsning, säger Alf och fortsätter.

– Jag gör den här investeringen för att jag har Emmaboda i mitt hjärta. Samtidigt höjer den företagets värde och är en positiv satsning för miljön.

När förväntas biogasen ta plats på macken?

– Jag kan väl säga att den kommer att vara klar vid sista halvan av 2019, avslutar Alf.

Totalt blir det en till två pumpar med biogas på Runes i framtiden.

Kommunen representanter var på plats och gratulerade Alf Johansson på Runes.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar