Rekordutdelning för Skogskoncernens medlemmar – 1,8 miljarder kronor

Lars Idermark Södras koncernchef och vd - Foto: Pressbild

Hög och stabil efterfrågan gav rekordutdelning.

delningar

2018 präglades av en hög och stabil efterfrågan på Södras produkter. Prisnivåerna på både marknadsmassa och sågade trävaror låg på en god nivå och bidrog till ett mycket gott resultat. Det blev så pass bra att Södra presenterade ett rekordresultat förra året.

Södras välinvesterade anläggningar levererade stabila volymer med hög kvalitet och kunde därigenom dra fördel av den fortsatt goda utvecklingen av den globala efterfrågan.

Nettoomsättningen för helåret 2018 ökade med 18 procent, vilket var det bästa någonsin i Södras historia.

Nu har styrelsen föreslagit att en vinstutdelning på cirka 1,8 miljarder kronor ska tillfalla medlemmarna.  – Resultatet för 2018 är det bästa någonsin i Södras historia. Vi har kunnat tillgodose den höga efterfrågan på våra produkter tack vara de omfattande investeringar, på cirka 11 miljarder SEK, som vi genomfört vid våra massabruk, sågverk och nya innovationer under de senaste fyra åren. Vi har också genomfört effektiviseringar och omstruktureringar i verksamheten. Södra har därmed stärkt sin konkurrenskraft, säger Lars Idermark, vd och koncernchef i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Även det fjärde kvartalet utvecklades starkt, men osäkerheten ökade med vissa tecken på avmattning i den globala konjunkturen och oro på de finansiella marknaderna, säger Lars Idermark.

Under fjärde kvartalet köpte Södra med säte i både Långasjö och Orrefors, Bergviks Skogs skogsinnehav i Lettland.

– Tillgången till fiber är avgörande för vår industri och skogen har fått en mer strategisk betydelse. Vi ser också en ökad efterfrågan på skogsråvara i takt med att bioekonomin växer, avslutar Lars Idermark.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar