Laddar

Rapport: Emmabodaborna oroliga att drabbas av inbrott

Så stor del av befolkningen i länet känner sig otrygga.

delningar

Under torsdagen offentliggjordes rapporten ”Svenskarna och trygghet 2017” som tagits fram av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Totalt är det 4 200 svenskar runtom i hela landet som har svarat på frågor gällande trygghet i hemmet och i närområdet. Av rapporten framgår det att mer än varannan svensk inte tycker att det görs tillräckligt för att tryggheten i deras område ska upprätthållas.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det upplever var tredje svensk att de inte känner sig helt trygga i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem. Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Drygt var tredje invånare av de som deltagit i undersökningen i Kalmar län uppger att de känner sig otrygga och rädda för att drabbas av inbrott.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar. När vi utsätts för ett inbrott så övergår vårt hem från att vara en trygg miljö till en plats där det finns hot. Trots att bostaden är lika trygg nu som den var morgonen innan så känns den plötsligt farlig. Vår hjärna har lärt sig att här kan fara uppstå och försätter därför kroppen i beredskap. Vi blir vaksamma och känner oss otrygga. Över tid så lär hjärnan sig att faran inte kommer tillbaka. Det bästa du kan göra under mellantiden är att fortsätta leva ditt liv som vanligt, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken.

Relaterade artiklar