Laddar

Räddningstjänstens tips: Tänk på det här när du ska elda

Här är ett par saker man bör tänka på – både inför valborgsfirandet och under grillsäsongen.

delningar

Högsäsongen för att elda är igång sedan ett par veckor tillbaka. Många passar exemplevis på att tända en brasa när trädgården ska göras iordning efter vintern. I samband med att valborg knackar på dörren passar räddningstjänsten på att ge ett par goda råd om vad man ska tänka på – både när det gäller eldningen vid majbrasorna och grillkvällen i trädgården.

Räddningstjänsten i region Syd skriver att valborgsmässoeldens storlek bör begränsas till åtta meter i diameter och tre meter på höjden. Majbrasan ska också placeras så att röken påverkar kringliggande byggnader och vägar så lite som möjligt. 75 meter är ett rekommenderat avstånd till närliggande byggnader och varje brasa ska ha en ansvarig person.

Den ansvariga personen ska se till så att elden är släckt senast midnatt. Räddningstjänsten rekommenderar också att brandsläckningsutrustning ska finnas tillgänglig.

Här är räddningstjänstens lista med råd inför grillsäsongen.

Gasolgrill

Placera grillen på en plan yta.

Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.

Kontrollera att kopplingarna är täta.

Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.

Kolgrill

Placera grillen på en plan yta.

Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.

Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.

Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.

Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i flera timmar efter.

Engångsgrill

Placera grillen på en plan yta.

Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.

Ta med vatten till släckning.

Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.

Grilla i det fria

Använd helst fältkök, t ex gasolkök.

Grilla bara på sand- och grusmark.

Grilla aldrig på torv- och mossmark eller på/intill berghäll.

Ta bränsle från marken och låt de levande träden vara.

Ta med vatten till släckning.

Elda inte i hård vind, då sprids elden lätt. Kontrollera att det inte är eldningsförbud.

Relaterade artiklar