PROGNOSEN: Arbetslösheten ökar – utlandsfödda med nyckelroll

Hanna Glössner. - Foto: Carl Winsth

Nio av tio jobb kommer att gå till utrikes födda under en tvåårsperiod, det tror Arbetsförmedlingen. "En ytterst viktig resurs".

delningar

Under onsdagen presenterades Arbetsförmedlingens årliga prognos över arbetsmarknadsläget 2019 och 2020. Drygt 600 arbetsgivare från hela Kalmar län deltog i undersökningen. Liknande prognoser har gjorts ända sedan 1960.

I Kalmar län räknar man med att 1 100 nya jobb kommer att behöva tillsättas 2019-2020, men trots det kommer arbetslösheten att öka från 7,4 procent till 7,5 procent i Kalmar län. Något som sticker ut för just Kalmar län är den stora andel människor i arbetsför ålder som minskat drastiskt. Därför är utrikesfödda ytterst nödvändiga för arbetskraftsförsörjningen i länet.

– De utgör en väldigt viktig resurs för att stabilisera det tappet som vi har, säger Hanna Glössner, arbetsmarknadsanalytiker.

I den offentliga sektorn upplever hälften av arbetsgivarna att det är brist på arbetskraft och i den privata sektorn är det endast tre av tio arbetsgivare.

– I den privata sektorn är det ofta bygg och industri som upplever hög brist medan i den offentliga sektorn handlar om grundskolan, barnomsorg samt hälsa och sjukvårdsyrkena, säger Glössner.

De utmaningar som länets arbetsmarknad står inför handlar om att motverka bristen på utbildad arbetskraft, öka utrikes föddas sysselsättning samt motverka långtidsarbetslöshet.

– Integrationen är, precis som i resten av samhället, ett nyckelfråga. Vi ser att det finns en stor potential och tillgång bland de utrikes födda och vi räknar med att nio av tio jobb under den här perioden kommer att gå till utrikes födda.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar