Polisens besked: "Nej till Emmabodafestivalen"

Patrik Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin. - Foto: Faton Pasho

Polisen: "Vi kommer inte bevilja något tillstånd för festivalen 2019".

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Emmabodafestivalen kan vara ett minne blott efter 31 år av underhållning. Polisen meddelande under en presskonferens på tisdagen att man inte kommer att ge festivalen något tillstånd för 2019, i dess nuvarande form.

Under tisdagen samlades polisen, länsstyrelsen, Emmaboda kommun och arrangören till Emmabodafestivalen för att analysera årets festival.

– Vi från polisens sida har kommit fram till att vi inte kommer att bevilja något tillstånd för Emmabodafestivalen för år 2019, i dess nuvarande form, säger Patrik Oldin, polisområdeschef för Kalmar och Kronoberg.

– I år riktade vi insatser mot att minska på brottsligheten på området och det visade sig att sexualbrotten minskade, vilket är positivt. Istället ökade plankningen och narkotikabrotten på området, säger polis Malena Grann, biträdande kommenderingschef för Emmabodafestivalen.

Totalt greps 463 personer för narkotikabrott på Emmabodafestivalen, trots att det var färre besökare i år och en dag mindre på schemat.

– Narkotikabrotten var det främst förekommande brotten på området. Många gjorde sina drogdebuter och köpte sina droger inne på området. Det skedde helt öppet, säger Malena och fortsätter.

– Av de 463 brotten greps 14 anställda medarbetare från Emmabodafestivalen för narkotikabrott under dagarna.

Aktörerna hade inför festivalen vidtagit några åtgärder för att minska på brottsligheten, bland annat tog man fram en drogpolicy, förbättrade belysningen och ökade åldersgränsen – men till föga.

– Jag ser det som två allvarliga delar ur det här. För det första så brast Emmabodafestivalen i skalskyddet. Det var lätt för minderåriga att ta sig in på området. Det andra problemet i det hela är narkotikabrotten. Vi hade 463 fall av narkotikabrott inne på området. Därför känns det helt oacceptabelt för oss att bevilja ett tillstånd i dess nuvarande form, säger Patrik Oldin.

– Emmabodafestivalen har på något sätt blivit en drogliberal mötesplats istället för en musikfestival. Alla aktörer har på senare år försökt gjort sitt bästa för att ändra på bilden av festivalen men inte lyckats med det, säger Patrik Heimbrand.

Trots fler åtgärder och skärpta regler kring Emmabodafestivalen blev årets festival värre, menar Heimbrand.

– Vi hoppades att bilden av festivalen skulle ändras men så blev det inte. Istället blev det lika illa och ännu värre, vilket är fullständigt oacceptabelt, säger han och avslutar.

– Det finns inget vi kan göra från vår sida för att få det till en godtagbar nivå. Vi har provat att öka åldersgränsen och infört drogpolicy men som inte har gett någon effekt. Vi kan köpa det allra mesta men inte droger och ungdomar tillsammans.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar