Laddar

Ordförande svarar på kritiken gällande besparingsbeslutet

Centerpartiets reaktion förvånar bildningsnämndens ordförande: "Det är deras tolkning av konsekvensbeskrivningen".

delningar

På tisdagen gick Centerpartiet i Emmaboda ut med ett pressmeddelande gällande bildningsnämndens beslut om att bespara 6 miljoner kronor.

– Alla som följt Bildningsnämndens kostnadsutveckling förstår att denna utveckling måste brytas och att besparingar är nödvändiga, skrev partiet i ett pressmeddelande och fortsatte

– Det som vi dock finner anmärkningsvärt är vad Socialdemokraterna väljer att spara på. Den tjänsteskrivelse som ligger till grund för besparingarna pekar ut att besparingar ska göras på elever som behöver extra stöd och på Kulturskolan. Vi kan inte förstå varför Socialdemokraterna väljer att spara på de svagaste eleverna i skolan och på kulturverksamhet som riktas till barn.

Nu slår bildningsnämndens ordförande Jan-Olof Jäghagen (S) ifrån sig kritiken.

– Det är ett arbetsmaterial och inget beslut på att vi ska spara på eleverna som behöver extra stöd och på kulturskolan. Det är ett arbetsmaterial som förvaltningen har tagit fram av tänkbara konsekvenser, säger han och fortsätter.

– Centerpartiet har läst konsekvensbeskrivningarna och gjort en egen tolkning därefter. Det är klart att man slår på den stora trumman nu när valrörelsen har börjat.

Hela verksamheten ska enligt Jäghagen genomlysas innan beslutet om var besparingen ska göras, i bildningsförvaltningen.

– Tiden får visa vad besparingarna ska göras, säger Jan-Olof och avslutar.

– Vi kommer inte röra verksamheterna i årskurs 7 till 9 eller förskolan. Där har vi istället skjutit till pengar med tre miljoner till högstadiet och 1,3 miljoner till förskolan.