Ökade förutsättningar för solenergi i länet

Förra sommarens solrekord gör att allt fler överväger solceller. Foto: Sergej Tscherejkin - Foto: Mostphotos

"Kalmar län hade kunnat generera 385 miljoner kWh per år."

delningar

Nästan en tredjedel av länsborna i Kalmar län överväger att skaffa solceller. Detta konstateras i en färsk Sifo-undersökning utförd av Vattenfall i juni i år.

Om alla villor i länet hade haft solpaneler på taken hade det kunnat produceras 385 miljoner kWh per år, tack vare globalstrålningen, enligt Vattenfalls Solindex.

– Vi har tagit fram Solindex för att visa hur bra förutsättningar Sverige har för solenergi. Vårt mål är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. I den omställningen hoppas vi kunna underlätta för svenskarna att leva och bo mer hållbart. Att uppmärksamma potentialen för solenergi är ett av flera steg i det ledet, förklarar Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Förra sommaren var en av de soligaste i Sveriges historia och potentialen för solenergi ökade med 13 procent i landet. Detta har fått allt fler att tänka om kring sin nuvarande energikälla.

– Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Vi på Vattenfall jobbar hårt med att öka medvetenheten. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol. Dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat, säger Jonas Stenbeck.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar