Laddar

Ökad alkohol- och tobaksanvänding bland unga

"Fortfarande mycket att jobba med"

delningar

Det var den senaste undersökningen av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som visade att bruket av alkohol och tobak i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet är på en fortsatt hög nivå i Emmaboda.

Eleverna i Emmaboda konsumerar alkohol och tobak i högre grad än genomsnittet i länet och landet. Cirka 53 procent av niondeklassarna boende i Emmaboda hade druckit alkohol någon gång senaste halvåret och det finns en tydlig ökning av andelen rökare i årskurs 9.

– Glädjande att det går åt rätt håll vad det gäller narkotikakonsumtionen men fortfarande mycket att jobba med. Det är klart oroande att se att dagligrökandet har ökat i så tidig ålder som åk 9, vi ligger högst i jämförelse med Kalmar län och riket, säger Lisa Hansson, folkhälsosamordnare i Emmaboda kommun i ett pressmeddelande.

För att komma åt problematiken arbetar kommunen förvaltningsövergripande.

– Vi måste prioritera det skarpt för att få ner konsumtionen av narkotika, alkohol och tobak. En samverkan med föräldrarna är viktig del för att nå dit, säger Jan Olov Jäghagen, ordförande i bildningsnämnden.

Samma undersökning visar att narkotika-användandet bland elever i kommunen minskar. Något som 24Emmaboda skrivit mer om här.

Relaterade artiklar