Laddar

Nya klubbchefens största utmaning – få ekonomin i balans

Kalmar FF:s nya klubbchef är på plats. Prio ett: Att plåstra om en ekonomiskt blödande Guldfågel. "Vi har en alldeles utmärkt, jättefin arena men den är dyr".

delningar

Anders Klevsands åttonde arbetsdag hos Kalmar FF får 24Kalmar till en intervju med den jagade klubbchefen. Precis innan ett lunchmöte tar han emot på sitt nya kontor på Guldfågeln Arena.

– Jag kände mig hedrad när jag fick frågan – KFF är Kalmars starkaste varumärke. Egentligen kändes det rätt från allra första början. Det är underbara människor som jobbar här och det är en härlig förening så det känns jättebra, säger Klevsand.

Som chef beskriver sig Klevsand som en lagbyggande ledare där teamet och delaktighet utgör grundbultarna.

– Delaktighet leder till att man blir mer engagerad och motiverad och då får man arbetsglädje och i längden även resultat. För att uppnå det krävs bra kommunikation och att man grundar beslut på fakta och inte bara tyckande. Att ta reda på statistik och siffror innan man fattar beslut är jätteviktigt, säger Klevsand som våren 2015 var klubbchef i hockeylaget Växjö Lakers när klubben vann SM-guld.

Vad ser du som de största utmaningarna för klubben inom den närmsta framtiden?

– Sportsligt är det självklart ett nytt SM-guld – det är en utmaning som heter duga. Tittar vi på den andra biten är det ekonomin. I år är ekonomin i balans, mycket tack vare försäljningen av Antonsson. Men när vi är framme i januari 2017 så är vi ju egentligen där igen med att vi börjar med ett stort minus på 10 kanske 15 miljoner, så är det ju.

På grund av arenan?

– Vi har en alldeles utmärkt, jättefin arena med alla möjligheter men den är dyr. Vi har 13 miljoner i kostnad för arenan (per år) och det är ungefär dubbelt så mycket som de flesta andra allsvenska klubbarna. Vi måste jobba med att hitta en långvarig, hållbar lösning – det är en jätteviktig bit.

– Sedan måste vi satsa på vissa saker och hålla igen på andra. En omfördelning på vad vi vill satsa pengarna på kommer också ske, säger Klevsand.

Hur är det att jobba med den pressen, att du måste dra in 10-15 miljoner för att inte göra ett minusresultat?

– Det är sån fotbollen är. Nästa år kanske vi har en ny Antonsson i laget som heter Karlsson eller Svensson och som gör elva mål på våren och så säljer vi honom. Det är väldigt olika vilka lösningar som kan uppstå.

– Samtidigt kommer vi titta på de löpande kostnaderna men att rätta till allt kommer inte att gå nästa år. Då måste vi hitta en bra spelarförsäljning eller hitta en bra hållbar lösning gällande kostnaderna för arenan.

Relaterade artiklar