Ny kartläggning av landets vägar: "Avgörande betydelse"

Foto: Mostphotos/Aigars Reinholds/nickolya nickolya

Senaste kontrollen skedde för 25 år sedan – nu påverkas hela Småland

delningar

Nu ska samtliga skogsbilvägar i hela Götaland inventeras, vilket då innefattar Småland. Den senaste kartläggningen genomfördes senast på 1990-talet och för många skogsbilvägar är informationen idag inaktuell eller till och med felaktig, vilket leder till problem för olika aktörer. Kartläggningen påbörjas redan under hösten 2018 och leds av VMF Syd, som är ett opartiskt serviceföretag inom skogsnäringen. Arbetet beräknas pågå under en femårsperiod.

– Korrekt information om hur skogsbilvägarna ser ut är av avgörande betydelse för att virkestransporter skall kunna planeras och genomföras på ett effektivt sätt. Det är även en säkerhetsfråga", säger Anders Svensson, VD VMF Syd i ett pressmeddelande.

Markägare kan även lockas till investeringar om vägarna får korrekt klassning. VMF Syd inventerar vägarna efter exempelvis framkomlighet, vändmöjlighet och bärighet. Bakom initiativet står inledningsvis en grupp av nio större aktörer i Götaland: Bergs Timber, Derome, Holmen, JGA, Moelven, Sveaskog, Sydved, Södra och Vida, men även övriga aktörer kommer att vara välkomna att bidra i finansieringen

Väginformation finns idag samlad i en gemensam nationell databas hos Trafikverket. Informationen används i olika transportledningssystem av åkerier och inköpsorganisationer för att planera virkestransporterna från skogen till industrin.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar