Laddar

Nu släpps lokala brännvinet: ”Stort intresse”

Första tillverkningen på tolv år.

delningar

Senast det tillverkades brännvin vid Kyrkeby bränneri var för 12 år sedan. Men då var det inte i helt i egen regi– det har det däremot varit nu under hösten när det återigen tillverkats brännvin i Vissefjärda.

– Under hösten brände vi en halvsats på åtta ton potatis och fyrahundra kilo korn. Det resulterade i ungefär 2000 liter. Vi har både tillverkat, kryddat distribuerat och tappat. Vi har skött allt i processen, säger Göran Person som är styrelseledamot och vd i det nystartade bolaget Kyrkeby bränneri AB.

Och det är imorgon, fredag den första december, som brännvinet till slut kommer att finnas ute tillförsäljning på systembolagen i Emmaboda, Nybro och Lessebo.

– Det känns spännande. Det blir lite av en examen för oss att sälja ut produkten till lokalbefolkningen, säger Göran Persson.

Sammanlagt blir det tre olika sorters brännvin som kommer att finnas ute till försäljning med start imorgon. Det är dels Kyrkeby Ettan som är ett klart brännvin, dels två kryddade varianter – en med smak av citron och en med enbär.

– Som vi känner det är intresset väldigt stort och vi förväntar oss att det kommer att vara mycket folk som försöker få tag på produkten nu när den släpps. Vi har fått många förfrågningar, säger Göran Persson.

Kyrkeby bränneri är idag Sveriges enda potatis-bränneri. Ett medvetet val av bränneriet.

– Det är det ursprungliga sättet. Vi försöker leva upp till den gamla historien och traditionen. Det är ett museibränneri och vi vill använda den metod som en gång använts, säger Göran Persson.

Om årets satsning faller väl ut har bränneriet planer på att fortsätta verksamheten framöver.

– Vi är ett 15-tal som jobbat med detta, ett engagerat gäng. Om intresset finns har vi planer på att tillverka en hel sats nästa år på sexton ton potatis och åttahundra kilo korn. Det var den mängden som gjorde varje år förr, säger Göran Persson.

Relaterade artiklar