Myndigheten varnar: Allt fler kommer att dö av jobbstress

Stressrelaterad psykisk ohälsa blir allt mer vanligt i Sverige.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Hela sex av tio stressar en till flera gånger i veckan. Den främsta orsaken är jobb och studier. Det visar en ny undersökning från Mendly, framtagen i samband den stressfria dagen som infaller den 28 maj 2019.

Ekonomi och relationer oroar också svenskarna i hög utsträckning. Endast fem procent svarar att de aldrig upplever någon stress.

Cirka 500 personer dör varje år av stress på jobbet, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. De stressrelaterade dödsfallen bedöms samtidigt öka i framtiden.

Data från SCB/Arbetsmiljöverket visar att förekomsten av arbetsrelaterad stress har ökat påtagligt sedan början av 1980-talet, och forskarna bedömer att den arbetsrelaterade dödligheten på grund av stress kommer fortsätta att öka.

Andelen personer som upplever negativ stress har ökat från 13 till 22 procent mellan år 1981 och 2000. Största ökningen av stress fanns bland anställda inom handel, hotell och restaurang samt inom vård, omsorg och utbildning, där samtliga förändringar var statistiskt säkerställda.

Analyserna visade också att kvinnor var betydligt mer utsatta för negativ stress än män. Arbetsstress såsom den mäts i arbetsmiljöundersökningarna 2015 och 2017 förekom hos 33 procent av kvinnorna och 20 procent av männen.

.

Den stressfria dagen instiftades för att belysa och förbygga de negativa effekter som följer med en stressig livsstil. Enligt Mendlys nya undersökning, utförd av Ipsos Norm, stressar 65 procent av svenskarna en till flera gånger i veckan. Det svenskarna stressar upp sig allra mest över är jobb och studier, det svarar varannan person i undersökningen.

– Hög arbetsbelastning, konflikter och dålig återhämtning är faktorer som ofta leder till stress på jobbet. Många brottas även med att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid och det kan vara svårt att stänga av tankar som präglas av morgondagens uppgifter, säger Adriano C. Marino, legitimerad psykoterapeut och chefsterapeut på Mendly.

Den näst vanligaste orsaken till stress är oro över pengar. Undersökningen visar nämligen att tre av tio svenskar stressar över deras ekonomiska situation. Därefter följer relationer, något som var fjärde angivit som orsak. Endast fem procent uppger att de aldrig känner sig stressade.

Det är främst de mellan 18 och 30 år som oroar sig över jobb och studier. Hela 63 procent i den unga åldersgruppen uppger nämligen detta. Dessutom stressar tre av tio unga över karriären. En annan siffra som sticker ut bland de yngre är att hela 23 procent stressar över sitt utseende.

Mendlys chefsterapeuts tipsar hur du undviker stress på jobbet:

Spara positiv feedback. Det är lätt att hänga upp sig på kritik, speciellt när stressen kickar in. Motverka negativa tankar genom att skapa ett dokument där du sparar ner beröm från andra. På så sätt kan du påminna dig själv om att du gör ett bra jobb, även när det känns jobbigt.

Prata med dina kollegor och med chefen. När du upplever att arbetsbelastningen är hög är det lätt att känna sig ensam och isolerad. Genom att prata med andra på din arbetsplats kan du både få avlastning och hjälp med hur du kan lägga upp arbetet.

Rätten att säga nej. Många har svårt för att tacka nej till arbetsuppgifter, även när de känner att tiden inte räcker till. Speciellt om det innebär att en kollega får ta på sig uppgiften istället. Det är därför viktigt att diskutera rätten att säga nej på en arbetsplats. I slutändan är det chefens ansvar att fördela arbetsuppgifterna rättvist mellan de anställda.

Planera din tid. Ta reda på hur mycket tid som du förväntas att lägga på dina olika arbetsuppgifter och lägg upp dina dagar efter den tidssättningen. På så sätt undviker du att överarbeta uppgifter och hamna efter i planeringen.

Separera dig själv från ditt arbete. När saker inte går som du planerat, tänk på att det är din prestation som bedöms och inte vem du är som person. Samma gäller för när du ska prata med din chef – glöm inte att ni diskuterar det du gör och inte vem du är.

Topp tio – detta stressar svenskarna mest:

1. Jobb/Studier

2. Ekonomi

3. Relationer

4. Sömn

5. Karriär

6. Stora livsval

7. Föräldraskap

8. Utseende

9. Att hitta en partner

10. Sociala medier

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar