Laddar

Musikalen Hemstannarna lockade storpublik

Hemstannarna behåller greppet om sin publik. Eftermiddagens föreställning i Mundekulla amfiteater lockade över 200 personer.

delningar

Stanna kvar hemma – eller våga språnget och resa till det stora landet i väster.

Peter Elmbergs och Anne Solveigs musikal skildrar den inre kamp många, många personer genomgick om de skulle fortsätta sitt strävsamma liv hemma i Småland eller om de skulle följa den stora strömmen av utvandrare och inleda ett nytt liv borta i Amerika.

Upphovsmännen har vänt på begreppet och skildrar utvandrarämnet utifrån dem som ändå höll sin hembygd så kär, så kär att de värdesatte den högre än att de ville försätta sig i en situation där de inte visste vad som väntade dem.

Musikalens handling kretsar mycket kring två bröder som spelas av Peter Elmberg och av Donald Hummel.

Den sistnämnde när en dröm om det förlovade landet i väster där allt, precis allt, tycks vara möjligt.

I kontrast till sin brors längtan efter ett lättare liv, med bättre förutsättningar, håller Peter Elmbergs rollkaraktär hårt på sin hembygd där han känner sig trygg och trots alla vedermödor vill bygga en framtid tillsammans med sin nyblivna hustru.

Tryggheten utgörs också av att de känner en tillit till många av de människor som bor i deras hembygd.

Ensemblen på drygt tio personer levandegör både många vardagssysslor och stunder som ändå skänker guldkant i deras tillvaro.

Musikalens båda akter är beströdd med musikaliska inslag där aktörerna via sina sånginsatser uttrycker både starka känslor för sin hembygd och farhågor om de ska stanna kvar – eller om de ska visa mod och ge sig av på en resa till ett närmast okänt mål.

Folkmusikalen Hemstannarna skrevs 1999 av Peter Elmberg och Anne Solveig.

Det första framförandet var på deras kulturcenter i Mundekulla.

Under 2015 gjordes en nyproduktion med 20 föreställningar som samlade en publik på över 3 000 personer i Småland, Blekinge och på Öland.

Hemstannarna ingår i en trilogi vid namn: Nybyggarland som drivs av Mundekulla teaterförening med intentionen att genom kultur uppmärksamma viktiga frågor i vår samtid.

Hemstannarna med sin nypremiär 2013, ger ett historiskt perspektiv kring den svenska emigrationen. Nästa del: musikalen Hitkommarna, med premiär 2017, har ett nutidsperspektiv kring dagens invandring och del tre: Nybyggarland – en framtidsvision med det bästa från olika världar, där mångfald berikar en större helhet.