Laddar

Minst mil viltstängsel i landet– men Kalmar län toppar olycksstatistiken

Jimmy Loord (KD): ”Vi måste sätta press på Trafikverket”.

delningar

Förra året inträffade 4439 viltolyckor i Kalmar län. Det är flest viltolyckor per län i hela landet. Det samtidigt som Kalmar län har minst antal mil viltstängsel– i hela Sverige. Det vill nu Kristdemokraterna i länets toppnamn till riksdagslistan, Jimmy Loord ändra på.

– Statistiken är tydlig. Viltstängsel räddar liv och det är märkligt att frågan inte varit mer prioriterad i Kalmar län.

Sammanlagt finns det enligt Jimmy Loord sju mil viltstängsel i Kalmar län, det jämfört med grannlänet Kronoberg som har 23 mil.

– Om vi i Kalmar län skulle ha lika mycket viltstängsel som i Kronoberg säger statistiken att vi skulle förhindra var fjärde viltolycka, eller omkring 1000 olyckor per år, säger Jimmy Loord (KD).

24:an träffar Jimmy Loord längs med väg 25. Och det är ingen tillfällighet– Väg 25 från Nybro västerut, genom Emmaboda kommun, mot Lessebo är nämligen en av de sträckor i länet utan viltstängsel som är hårdast ansatt av viltolyckor.

– Vi måste sätta press på Trafikverket även från politiskt håll. Polisen, räddningstjänsten och Länsstyrelsen poängterar alla vikten av viltstängsel, men även vi i politiken måste sätta press, säger han.

KD-politikern tror sig ha goda chanser att komma in i riksdagen nästa val. Därför har han redan nu skrivit sin första motion– Och det är just viltstängsel i Kalmar län som berörs.

– Det är kanske aningens kaxigt. Men jag räknar med att bli riksdagsledamot och det här är en fråga som handlar om tryggheten och säkerheten för länsinvånarna, säger Jimmy Loord.

Relaterade artiklar