Laddar

Mästerkock-Emmas utsökta halloweenrecept

Halloween och pumpa är synonymer. Nu levererar Emma Håkansson ett nytt mästerligt recept med just pumpa som en av huvudingredienserna.

delningar

Butternutpumpa (även kallad butternutsquash) är en ihärdig pumpa som kan skördas lite senare än andra pumpor, och brukar vanligtvis finnas i butik året om. Pumpan är brukbar råvara på flera olika sätt inom matlagningsvärlden. Många upplever att pumpan smakar som squash med en sötare ton och fastare kött, men även lik sötpotatis i smaken. Har du inte prövat butternutpumpa är det tid för det.

Pumpa- och halloumipytt med en kall äpple- och dijonsås – Planerar du en vegetarisk och okomplicerad middag som går snabbt att tillreda? Söt butternutpumpa och salt smörstekt halloumi är en snitsig måltid som förgylls av den kalla äppelsåsen.

Du behöver (4 portioner) 1/2 st butternutpumpa (ca 4-500 g) 300 g jordärtskockor 250 g champinjoner 1 pkt halloumi (200 g) 2 msk olivolja 1,5 tsk salt 1 tsk svartpeppar Äpple- och dijonsås 2 dl creme fraîche 1 st äpple 1 tsk dijon 1 tsk citronsaft Nypa salt Färsk persilja

Gör så här Sätt ugnen på 200 °C. Skala pumpa och jordärtskockor. Skär ner dem i munsbitar/tärningar. Ansa och halvera svampen. Lägg allt på plåt och blanda runt med olivolja, salt och peppar. Placera i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Sås Riv äpplet på den grövsta sidan på rivjärnet. Pressa bort vätskan. Blanda det rivna äpplet med creme fraîche, dijon, citronsaft och en nypa salt i en mindre skål.

Skär ner halloumin i bitar. Smörstek gyllenbruna i stekpanna och blanda samman med de färdiga ugnsstekta råvarorna. Avsluta med att toppa rätten med färsk persilja.

Tips – för att få en mer proteinrikt rätt kan du addera bönor av olika slag.

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se