Laddar

Många i länet får allergimedel på recept

Försenad pollensäsong börjar ta fart.

delningar

Årets pollensäsong är försenad, men börjar nu ta fart. Drygt 1,1 miljoner svenskar hämtade ut recept på allergimedel i fjol. Det visar siffror från Socialstyrelsens statistikdatabas. I Kalmar län hämtade sammanlagt 24 606 patienter ut recept på allergimedel under 2017.

– I Götaland och i stora delar av Svealand har den allmänna blomningen kommit igång och vi har i dagsläget mestadels låga till måttliga halter av framförallt al och hassel, säger Karin Brink, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, till Nyhetsbyrån Siren.

Blir det en pollenexplosion när det väl blir varmt? – Egentligen borde kulmen på al- och hasselblomningen redan ha passerats i Götaland och Svealand vid det här laget. Vi är redan två veckor in i april, och näst på tur att blomma står alm och viden, sen i slutet av april väntas björken börja blomma. Eftersom det är försenat ungefär en månad kan detta innebära att medan alen och hasseln fortfarande blommar, så kommer viden, alm och björk att komma igång och blommar då samtidigt. Då är det fler sorter än vi är vana vid igång samtidigt, säger Karin Brink.

I läkemedelsgruppen ”allergimedel” ingår exempelvis ögondroppar och nässprejer, däremot inte astmamedicin. Många allergimediciner går även att köpa receptfritt.

Relaterade artiklar