Laddar

Loket satsar på gemenskap under sommaren

Loket har flertalet aktiviteter på sitt schema i sommar. Bland annat filmvisningen av Tom Alandhs dokumentärer, någonting som dokumentärfilmaren själv uppmärksammade.

delningar

Allaktivitetshuset Loket har ett fullt program över sommaren och har planerat in flertalet aktiviteter. En av aktiviteterna är dokumentärfilmvisning, med dokumentärer av journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh. Anneli Djerf har planerat aktiviteten och kommer vid tre tillfällen i sommar att bjuda in till filmvisning. Första dokumentären visades på tisdagseftermiddag och var Tom Alandhs ”Cornelis”.

– Jag tänkte att vi skulle se sådant som lockar folk och berör dem. Sedan fikar vi och diskuterar dokumentären, det blir ofta mycket att diskutera när man sett en film om någon annans livsöde, säger Anneli Djerf.

Att det är just Tom Alandhs dokumentärer som visas är ingen slump, utan det är en noga utvald dokumentärfilmare som Anneli Djerf har valt att presentera.

– Han är väldigt duktig på att berätta och bra på att få fram en persons liv och livsöde, säger Djerf.

När aktiviteten lades upp i webbkalendern fick Anneli ett samtal från en man, som undrade varför Tom Alandhs dokumentärer skulle visas på Loket i Emmaboda. Den mannen visade sig vara Tom Alandh själv, som hade sett arrangemanget och undrade om han kunde hjälpa till med någonting kring filmvisningen.

– Han ringde och frågade kring arrangemanget. Han undrade om vi hade de dokumentärer som vi ville visa och om inte annat kunde han skicka en dvd med filmen på. Jag fick även hans telefonnummer och mailadress, jag blev liksom förvånad när han ringde. Jag hoppas att kunna bjuda hit honom i höst om det här blir uppskattat, säger Djerf.

Förutom filmvisningen har Loket planerat flertalet aktiviteter under sommaren för alla som är intresserade, i alla åldrar. Loket samarbetar med flera olika föreningar i Emmaboda, för att få platsen att bli den kultur- och värdebyggande verksamhet som de vill vara. Tillsammans med de andra föreningarna vill Djerf skapa en plats där unga och gamla kan träffas och stifta nya bekantskaper eller bara träffas.

– Vi vill att folk ska engagera sig och känna att de finns och behövs. Det är viktigt att det händer meningsfulla saker varje dag i vardagen, det är inte så självklart för alla. Vi vill skapa möjligheten för folk att träffas, säger Djerf.