LISTA: Här är Sveriges bästa julmarknader 2018

Det är inte länge kvar tills de första julmarknaderna slår upp inför julen runtom i landet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Julen närmar sig med stormsteg, till somligas skräck och andras förtjusning. För alla julälskare är det dock en dröm att i stort sett alla svenska butiker har mer eller mindre satt upp årets julsaker – medan det får blodet att koka hos andra.

En självklar del av julen för många är att besöka en julmarknad eller två. Visit Sweden listar därför 15 svenska julmarknader i södra Sverige som är väl värda ett besök.

Skåne

1. Katrinetorp, 7-9 december. Den traditionella svenska julmarknaden sägs vara den vackraste i södra Sverige. Här kan du uppleva allt från hantverk och julklappar till blommor, sång och musik. I Katrinetorps trädgårdsaffär serveras kaffe, smörgåsar och hemlagat kaffe, eller delta i några av de roliga inomhus- och utomhusaktiviteterna som organiseras för besökare i alla åldrar. Läs mer här.

I marknadslådorna finns traditionella hantverk som handgjorda ljus, karameller, korv, fårskinnsprodukter, träslag och stickade kläder. När mörkret faller kan du även njuta av sång från Malmös luciatåg. Läs mer här.

Katrinetorp. Pressfoto: Visit Sweden.

2. Vrams Gunnarstorps slott, 1-4 november. Julmarknaden är Skånes största i sitt slag och i år firar man 20-årsjubileum vid det vackra gamla slottet. Här är gästerna inbjudna till en julhelg som är organiserad enligt gamla svenska jultraditioner.

Marknaden är imponerande, särskilt på kvällen när slottet tänds med tusentals ljus. Inomhus hittar du över 80 av landets bästa hantverkare. I matkiosken finns alla typer av julrätter samlade och de kan avnjutas på plats eller köpas med hem. Läs mer här.

3. Norrviken, Båstad, 24-25 november. I Norrviken finns många oförglömliga upplevelser som kan hjälpa till att ge väntan inför jul extra mysig. Ett nytt stort växthus bjuder på massor av smaker med olika mat- och dryckesupplevelser och du kan även åka med i en gammaldags hästkarusell, smaka på svenska delikatesser, utforska julgranslabyrinten eller köpa hantverk på torget - allt till ljudet av julmusik. Läs mer här.

Halland

4. Wapnö, 22-25 november samt 30 november – 2 december. Utanför Halmstad kan du få den äventyrliga atmosfären och smaken av jul. Wapnö är en av Sveriges största och mest intressanta gårdar och under julperioden omvandlas de traditionella omgivningarna till ett gastronomiskt vinterunderland.

Med cirka 150 utställare erbjuds du delikatesser av julens många nyanser medan du njuter av julens atmosfär – tända facklor, julgranar, upplysta fönster och inte minst julglädje. Läs mer här.

5. Tjolöholms Slott, 16–18 november, 23–25 november & 29 november–2 december. För 31:e året bjuder Tjolöholms slott på julsång. Det är också en av Hallands största julmarknader. Nyheten i år är att julmarknaden är öppen tre helger, på grund av den stora efterfrågan.

Det är en traditionell julmarknad med över hundra utställare och många programaktiviteter. I det julpyntade slottet tar jultomten emot barnens önskelistor. Det bjuds på musik, uppträdande och julpyssel. Om du behöver koppla av och promenera runt det fina slottet, kan du naturligtvis också göra det. Läs mer här.

Tjolöholms Slott. Pressfoto: Visit Sweden.

6. Haga, Göteborg, 24-25 november, 1-2, 8-9- och 15-16 december. När det är jul förvandlas en av Göteborgs äldsta stadsdelar till en stor julmarknad, där julen ser kan hitta allt som hjärtat önskar. På Haga Nygata hittar du allt från hemlagade och lokalproducerade varor till nya, trendiga saker. Försäljningen sker både i butiker och från marknadsstånd, som finns längs dekorerade Haga Nygata. När du behöver en paus kan du besöka ett av de många kaféerna och få njuta av ett stort glas glögg och nybakade pepparkakor. Läs mer här.

7. À La London, Göteborg, 23-25 november. Istället för fokus på julklappar, juldekorationer och brända mandlar, som ofta görs på traditionella julmarknader, har Ála London i Göteborg valt att fokusera på nya och spännande mönster.

Som besökare kommer du istället att kunna uppleva fina, unika designartiklar och hitta mode, inredning och konst som är svåra att köpa någon annanstans.

80 designers kommer att vara närvarande. Med tre hela dagar kan denna marknad vara den perfekta platsen att leta efter något personligt för någon du älskar eller till dig själv. Läs mer här.

8. Liseberg, Göteborg, 16–18, 23–25 och 29-30 november, 1–2, 5–9, 11–23 samt 26–30 december. Förutom Lisebergs traditionella julmarknad kan du också hitta en designmarknad i Lisebergstornet under julen i nöjesparken. Så när du behöver en paus från vilda rider, julpynt och nischer kan du ta rulltrappan upp i höjden och fördjupa dig i de många designervaror och hantverk som finns på marknaden.

På Liseberg kan du hitta julklappar från kända varumärken samt unika utställare med mindre produktioner. Läs mer här.

Liseberg. Pressfoto: Visit Sweden.

Bohuslän

9. Carlstens fästning, Marstrand, 9-11 november. Under den andra helgen i november befinner sig de svenska jultraditionerna i centrum av Carlstens fästning i Marstrand. Då blir fästningen förvandlad till den finaste julmarknaden. Fästningen byggdes i början av 1700-talet och ger en unik bakgrund för de tre dagarna som julmarknaden hålls. Hela fästningen kommer att kläs i julskrud och massor av marschaller.

Här möter du flera av landets bästa hantverkare och kan smaka på allt som behövs på julbordet. Smeder, halmslöjdare, keramiker, textilhantverkare, träslöjdare och mathantverkare ställer ut sina egentillverkade alster. Läs mer här.

10. Tofta Herrgård, Lycke, 1–2, 8–9 och 15–16 december. På den här julmarknaden kan du verkligen uppleva atmosfären i och runt det gamla spannmagasinet och det är en härlig utflykt för hela familjen. Man kan njuta av en varm kopp kaffe eller varm choklad i det lokala kaféet, inspirerat av de många utställarna och köpa en julklapp. För de små som tycker att julköp är tråkigt, kommer det att finnas ponnyridning, teater och möjlighet att besöka gårdens kor och får. Läs mer här.

Tofta Herrgård. Pressfoto: Visit Sweden.

Småland

11. Huseby, 10-18 november. Med 170 utställare, 200 tända julgranar och 500 marschaller är julmarknaden på Huseby en av de största i Norden och hålls cirka två mil från Växjö.

På grund av de 70 olika matstånden på marknaden, är maten en höjdpunkt i Huseby. För första gången i år kommer det också att vara möjligt att se det gamla slottet från 1800-talet inrett i traditionell, gammal stil. Alla guider kommer ockå att vara klädda i gammaldags kläder. Läs mer här.

12. Kosta, 10–23 december och 25–30 december. På Kosta Glasbruk, i hjärtat av Glasriket kan man njuta både under jul och nyår. Hela området blir en magisk vintervärld med snö, ljus och färger.

Här hittar du också marknadsstånd med hantverk och delikatesser. Centralt belägna är anläggningarna försedda med glödande glasugnar där du kan känna värmen och se glasblåsarna forma glasmassa till konst. Nytt i år är skridskoåkning, en karusell och ett minigym för alla barn så att de har något att göra om väntan till julen känns lång. Läs mer här.

Pressfoto: Visit Sweden.

13. Kalmar slott, 29 november-2 december. På det historiska slottet har du chans att uppleva en mycket atmosfärisk julmarknad. Här finns många dedikerade utställare som säljer hantverk, läckra delikatesser och juldekorationer.

Här hittar du också Sveriges bästa ljusmakare och textildesigners. Slottets matavdelning är fylld med bodar som erbjuder ost, bröd, senap, fisk, skinka och sötsaker till jul.

Att besöka julmarknaden på Kalmar slott har blivit en tradition för många och besökare åker långa vägar för att besöka marknaden. Många tycker att julmarknaden är bland landets mest atmosfäriska och en av de största. Läs mer här.

14. Näs, 14–16 december. Den 14 december öppnar den traditionella julmarknaden Astrid Lindgrens Näs julmarknad vid den stora författarens egen barndomshem.

Här finns en underbar blandning av cirka 50 utställare med fokus på konst och mat tillsammans med försäljning och julmusik. En orkester går också runt och sprider julstämning. Läs mer här.

15. Eksjö, 8-9 december. Eksjö julmarknad är Smålands största utomhusmarknad. Den unika trästaden utgör scenerna för evenemanget och här reser du 100 år tillbaka i tiden för en julmarknad i den sanna Astrid Lindgren-andan.

Hundratals hantverkare visar och säljer sina varor på Eksjömuseet, Museigården, Fornminnesgården, Lilla Torget och Stora Torget. Doften av handstöpta ljus fyller luften och du kan uppleva hur de gamla hantverksdisciplinerna utförs.

Här skapas och säljs halmfigurer, keramik, gamla bestick, handstöpta ljus, stickade hantverk, filtar i alla nyanser och mycket mer. Här hittar du också ett brett utbud av julgranskar som marsipan, bröd, rökt fisk och korv, pajer, ostar, sylt, choklad och mycket mer. Läs mer här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar