Lindåseleverna nekas skolskjuts: "Ingen likabehandling"

Trots nekandet – nu meddelar kommunalrådet att man ska se över reglementet.

delningar

Förra sommaren inkom det ett medborgarförslag till Emmaboda kommun där förslagställaren föreslog att högstadieeleverna från Lindås skulle få åka med skolbussen in till skolan under vinterhalvåret.

"Från och med november – mars/april borde högstadieelever som bor i Lindås få busskort. Bussar som går igenom samhället är näst intill tomma och under vintern är vägar och cykelvägar inte alltid helt säkra för ungdomarna att cykla på. Långt ifrån alla har föräldrar som kan skjutsa dem till skolan och det kan inte vara så dyrt att låta eleverna få åka med under några månader när bussarna ändå går", skrev förslagsställaren.

Kommunfullmäktige valde att skicka ärendet till bildningschefen med uppdrag att ta fram underlag för kostnaden som ett underlag i kommande budgethantering gällande busskort åt ungdomar på högstadiet från Lindås.

För att vara skolskjutsberättigad enligt Emmaboda kommuns regler för skolskjuts krävs det att eleverna i högstadiet har fem kilometers avstånd från bostad till skola, för Lindåseleverna är det enbart fyra kilometer, vilket gör att de inte är skolskjutsberättigade.

Därför valde bildningsnämnden att föreslå fullmäktige att avslå medborgarförslaget – något som också gjordes redan i kommunstyrelsen.

– Det är ingen likabehandling om vi skulle ha godkänt det här förslaget gentemot andra elever men vi la ett tilläggsyrkande, säger kommunalråd Johan Jonsson (C) och fortsätter.

– Vi valde att uppdra till bildningsnämnden att se över reglementet för skolskjuts.

Varför gjorde ni det?

– Det är vettigt om vi ser över det eftersom den har några år på nacken. Vad det slutar med får vi dock se men de behöver titta igenom den absolut, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar