Laddar

Lärarbehörigheten i Emmaboda kommun ökar

Foto:Mostphotos/Dan Burch/Wavebreakmedia

Skolverket har kommit med ny statistik.

delningar

I Kalmar län har 75 procent av lärarna lärarbehörighet i grundskolan, det visar den senaste statistiken som Skolverket har presenterat.

– Det är förödande att andelen behöriga lärare på skolor runtom i landet skiljer sig så påtagligt åt. Det leder till en pedagogisk segregation som försämrar likvärdigheten och drabbar elevernas rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Med 75 procents lärarbehörighet innebär det att Kalmar län ligger topp tre i Sverige. Bara Västerbottens län samt Hallands län har en högre procentuell lärarbehörighet. Snittet i Sverige ligger på 70,5 procent.

Snittet i Kalmar län minskade med en procentenhet jämfört med i fjol. I Emmaboda kommun ökade lärarbehörigheten med 1,3 procent, till 77 procent.

I Kalmar län är det Kalmar kommun som procentuellt har flest behöriga lärare i grundskolan med 87 procent. Den kommun med lägst andel behöriga lärare i Kalmar län är Hultsfreds kommun där endast 46 procent av lärarna har behörighet.

Se alla kommuners lärarbehörighet i Kalmar län i faktarutan.

Relaterade artiklar