Laddar

Kontroversiellt beslut rivs upp efter upproret

IFK Bergas nye assisterande tränare har engagerat sig i frågan.

delningar

Det var Hallands FF:s motion vid representantskapsmötet som röstades igenom till en permanent lösning. I förslaget ingick det att Svenska fotbollförbundet skulle införa fria byten, även i förbundsserierna, så som division 2 och 3 på herrsidan och division 1 på damsidan.

I samband med det kontroversiella beslutet startade ett uppror i fotbolls-Sverige. En av de som engagerat sig är förre Nybro IF-tränaren och nye assisterande tränaren i IFK Berga, Tommy Berg.

– Man har någonstans blivit formad av att man pluggar och tycker att det ska finnas en källa eller underlag om vad som gynnas med ett beslut, eller fråga alla. I Hallands motion har jag inte kunnat hitta något förankrat alls, säger han.

Tanken med förslaget var att unga spelare skulle få chansen att spela fotboll. Man menar att många unga får stiga åt sidan när man ”bara” får göra tre byten i förbundsserierna.

– Jag ställer mig mest frågande till själva förankringen där man fattar beslut som rör många utifrån ingenting egentligen. Jag ville starta en namninsamling, men såg sedan att två tjejer redan gjort det. Sedan har jag även pratat en hel del med Mladen Blagojevic (tränare i Österlens FF) som gick i gång fullständigt på det här.

Efter en storm har nu förbundet tagit tillbaka sitt beslut – och föreslår istället att man ökar upp från tre byten till fem stycken per match.

– Jag vet inte hur mycket allt ståhej har påverkat detta, eller om man var tvungna att mötas på halva vägen. Jag förstår hela grejen, att unga ska spela fotboll. Däremot har jag svårt att se att någonting i det ligger i bytena. Det beror snarare vilket tankesätt en ledare har, säger Berg och fortsätter:

– I så fall borde man styra reglementet mot att de två sista bytena endast får ske av spelare upp till en viss ålder, om det är ändamålet. Jag säger inte att det här inte gynnar ungdomarna, det kan likaväl göra det. Det kanske är positivt med fler möjligheter, vi får se helt enkelt.

Relaterade artiklar