Laddar

Kommunen: ”Vi är ersättningsskyldiga”

Tekniska chefen om avtalet i Nöjesindustrin.

delningar

I måndags stod det klart att Nöjeshuset AB tar över bowlinghallen och restaurangverksamheten i Nöjesindustrin. I en artikel som publicerades i torsdags kritiserade nuvarande arrendatorn Dzenan Vrana hur kommunen hanterat situationen.

– För oss tog det slut redan då i november 2016. Vi blev uppsagda från ett gällande kontrakt och har fortfarande inte fått svar på frågan varför. Kommunen sa att de var nöjda med vår verksamhet och oss. Vi väntade oss eventuellt en möjlig förändring i avtalet, vilket är normalt. Men så blev inte fallet, det blev tack och adjö direkt, sa Dzenan Vrana till 24Emmaboda då.

Nu svarar Sven Odlingson, teknisk chef vid Emmaboda kommun.

– Avtalet i sig har funnits sedan 2012 och löpte på 5 år. Sedan kan man välja att säga upp det av olika orsaker. Antingen sägs avtalet upp eller så löper det vidare på ett år i taget. Det har varit ett femårigt avtal med kontraktstiden 2012 till 2017. I och med att vi missade att säga upp avtalet löpte det vidare ett år till, säger Sven Odlingson.

Enligt Sven Odlingson sades avtalet upp efter ett medborgarförslag och ett politiskt beslut om att göra en upphandling för att garantera konkurrensmässiga hyror.

– Det är inga konstigheter rent avtalsmässigt. Men sedan finns det en besittningsrätt liknande den man som hyresgäst har i en hyreslägenhet, att det ska finnas vissa skäl för att säga upp en hyresgäst. Detta att säga upp efter ett politiskt beslut om att konkurrensutsätta verksamheten genom en upphandling för att få en marknadsmässig hyra är inte ett skäl för att säga upp utan indirekt besittningsskydd, säger han.

Förhandlingar om ersättning pågår just nu enligt Sven Odlingson. – Just den här uppsägningsorsaken att det är ett politiskt beslut är inte giltig. Och där har vi hållit med honom om att det är så att vi i kommunen är ersättningsskyldiga. Det handlar inte om ett skadestånd. Vi håller på att titta på det men jag vill inte säga något om summor. Det blir en förhandling och en diskussion som vi håller på med nu. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta men, men det ska bli klart under våren nu, säger han.

Relaterade artiklar