Laddar

KLT ställde in skolskjutsar – men inte för alla

"Det vi har gjort är att vi har prioriterat sjukresor och särskolans resor."

delningar

På torsdagen gick KLT och Nybro kommun ut med att skolskjutsarna kommer att ställas in under fredagen – vilket det också gjordes men inte för alla.

För särskolans elever fungerade skolskjutsarna som vanligt, vilket 24Nybro.se kunde ta del av efter tips från allmänheten. 

– Det jag kan tycka konstigt är att varför skjutsas särskoleeleverna men inte andra elever till skolan? Är barnen som går i särskolan mindre värda och att man ruckar på säkerheten, säger en anonym tipsare till 24Nybro.

Katharina Seijsing som är trafik- och planeringschef på Kalmar länstrafik förklarar varför särskoleeleverna fick skjuts till skolan och inte andra barn.

– Det vi har gjort är att vi har prioriterat sjukresor och särskolans resor. Det är nämligen så att de som åker dessa skjutsar åker mindre fordon där risken för trafikolyckor är mindre. Det är lättare för dem med mindre fordon att komma fram helt enkelt, säger hon och fortsätter.

– Dessutom är det roligt för vanliga elever att missa en dag utav skolan medan särskoleeleverna tycker tvärtom.

Enligt Seijsing beror de inställda skolskjutsarna på att de har skett alldeles för många incidenter på kort tid.

– Det stora bekymret med de stora bussarna är att de har glidit ner i diket. Det har skett alldeles för många incidenter och därför har vi valt att ställa in dem, säger hon.

Fem kommuner i länet kommer efter helgen fortsatt ha inställda skolskjutsar. Det gäller Nybro, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås och Hultsfred. 

– Om inget exceptionellt händer så är det på onsdag vi kör igång trafiken för Nybro, Emmaboda och Kalmar, avslutar Katharina.

 

Relaterade artiklar