Laddar

KLART: Nu ska samtliga bussar övervakas

Kameror ska förhindra och förebygga brott på bussarna.

delningar

Länsstyrelsen i Kalmar län har gett Flexbuss Sverige AB tillstånd att kameraövervaka samtliga bussar där företaget kör linjetrafik för Kalmar länstrafik (KLT).

Sammanlagt ska det handla om 52 bussar som ska utrustas med två till fyra kameror vardera. Sträckorna det handlar om är linjetrafik i Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Nybro, Oskarshamns, Uppvidinge, Vimmerby, Västerviks och Växjö kommuner. 

– Det området som ska övervakas är bussarnas innandöme. Bilden maskas så att inspelningen inte sker av området utanför bussen vid på och avstigning, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

Anledningen till att kameror sätts upp på Flexbuss samtliga bussar är för att förebygga brott och tillbud.

– Syftet med kameraövervakningen är att förebygga, förhindra och klara upp brott och tillbud. Det ska i sin tur öka tryggheten för såväl kunde som personal och bidra till ökad trivsel ombord på fordonet.

Samtliga kommuner har givits möjlighet att yttra sig kring beslutet men ingen har anmält någon erinra mot övervakningen.

Det står sedan tidigare klart att Flexbuss Sverige AB övertar busstrafiken i vissa delar av Kalmar län efter att ha vunnit en upphandling.