Jubileumsfirande för hemmet – då firades det med tårta

Tisdagsträffen på Emmaboda församlingshem firades ordentligt när hemmet fyllde 40 år.

delningar

För mer än 40 år sedan, närmare bestämt 18 maj 1978 togs det första spadtaget för Emmaboda församlingshem på platsen där det tidigare stod en stenladugård. Arkitekt Ivar Petersson från Kalmar hade ritat hemmet och kostnaden landade på 2,4 miljoner kronor utan någon inredning.

Efter en del insamlingsförsök fick tillslut församlingen låna en miljon kronor från AP-fonden, vilket gjorde att även bankerna valde att godkänna lånen.

Drygt sju månader efter det första spadtaget, den 14 januari 1979 invigdes Emmaboda församlingshem då dåvarande biskopen Sten Lindegård från Växjö stift var på plats och läste "Jesus närvaro helgar hemmet".

– Det var så passande just den dagen då vi skulle inviga församlingshemmet, säger Mona Jönsson, tidigare kyrkoadministratör på Emmaboda pastorat.

Mona Jönsson med sina 36 år på Emmaboda pastorat, där fyra av åren spenderas i Algutsboda och 32 år i Emmaboda var på plats under tisdagen när församlingshemmet firade sitt 40 årsjubileum.

– Jag älskar det här stället, säger hon och fortsätter.

– Det var ett efterlängtat bygge då vi var trångbodda. Barnen fick alltid hålla till i kyrkans källare så det här var välkommet.

Med hjälp av lokala entreprenörer byggdes församlingshemmet och Svea Svensson från Emmaboda möbelaffär fick äran att inreda den.

Tidigare kyrkoherden Jan-Olle Wikström var också på plats under firandet och berättade om flytten från prästgården till församlingshemmet.

– Vi var trångbodda och när vi sedan flyttade in till församlingshemmet fick alla plats under ett och samma tak. Tidigare var vi utspridda men nu kunde vi jobba som en enhet, avslutade han.

Ett 60-tal personer fanns på plats för att fira 40-åringen med tårta.

Jan-Olle Wiktröm berättar om församlingshemmet.

Mona Jönsson om sina 36 år i Emmaboda pastorat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar