Laddar

Jazzlegendarer i Mundekulla

Helgens Folk- och Jazzdagar i Mundekulla gästades av jazzlegendarer. Jan Allan och Georg Riedel deltog i ett flertal programpunkter.

delningar

En av helgens programpunkter var en föreläsning – och bildvisning där trumpetaren Jan Allan visade några av de 237 bilder som ingår i hans 256 sidor tjocka fotobok.

– Av eget intresse började jag fotografera redan i början på 50-talet. Givetvis blev det mycket bilar – och tjejer!

Den gode berättaren drog många anekdoter och dråpliga historier under den timslånga bildvisningen som varvades med att han och den gamle vapendragaren, och basisten, Georg Riedel spelade stämningsfulla jazzlåtar inför en publik på 50 personer.

– På 50-talet brukade orkestrar på fem, sex man packa in sig själva, och alla instrument, i trånga personbilar. Nog var det spännande att köra på vintervägar med slitna sommardäck!

Med respekt i rösten nämnde trumpetaren Lars Gullin.

– Han ville ofta sitta och jamma. På den tiden hade Stockholm 70-talet ställen där jazzintresserade kunde sitta och jamma!

Förutom att musikerna spelat ihop i 65 år så låg de även i lumpen tillsammans 1960-1961.Givetvis gjorde de en hel del spelningar på nöjespalatset Nalen på den klassiska adressen: Regeringsgatan 74 i Stockholm.

Jan Allans fotobok har rönt ett stort intresse. Det tog endast två månader innan den första upplagan på 2 500 exemplar såldes slut när den kom ut 2013. Efter ett år har den nya upplagan på 805 exemplar i det närmaste också sålts slut.

Det var första gången som Mundekullas starke man Peter Elmberg arrangerade Folk- och Jazzdagar.

– Det följer vår vision att vi vill anordna vitt skilda arrangemang som ska tilltala – och locka – människor i alla åldrar.

Efter sin bildvisning framträdde Jan Allan och Georg Riedel tillsammans med 20-talet barn från Algutsboda och Långasjö. Konstellationen framförde välkända Astrid Lindgren-sånger – i jazztappning.

Ett flertal konserter och yoga på lördags- och söndagsmorgnarna var en andra inslag som ingick i helgens Folk- och jazzdagar.

Klockan 14.30 i eftermiddag ges än en gång Mundekullas egen folkmusikal: Hemstannarna.

Om vädret tillåter är det tänkt att den ska spelas på anläggningens amfiteater.