Laddar

Internationell karaktär på årets körfestival i Mundekulla

Peter Elmberg inför Mundekullafestivalen 2017 - Foto: Arkiv

Efter förra årets succé – nu satsar Peter Elmberg tillsammans med profilstarka körledare vidare på körfestivalen.

delningar

Förra året var det premiär för den nykomponerade körfestivalen på Mundekulla Retreatcenter i Emmaboda.

Efter förra årets succé där 50 personer slöt upp för att delta i körfestivalen, som innehöll bland annat världsmusikern och körledaren Celso Paco från Mocambique, satsar nu Peter Elmgren vidare på konceptet.

Anders Nyberg skapade konceptet "Sång och Gång" i början på 90-talet då de vandrade runt Siljan i Dalarna och gav konserter utmed vägen. Åren 2007 till 2014 arrangerade vi "Sång och Gång med Mundekulla" som utgångspunkt med konserter, sångworkshops och vandring, säger Peter och fortsätter.

– Projektet mynnade ut i att vi under fem månader vandrade från Trondheim till Köpenhamn år 2012 och gav konserter utmed vägen. Sedan har vi fortsatt vandra ner i Europa och är nu halvvägs ner i Tyskland då vi gör en till två veckors vandringar per år.

Hur kommer det sig att ni valde att köra på i Mundekulla?

– Körfestivalen inleddes i fjol som ett resultat av vandringarna. I fjol var vi 50 personer på plats och i år siktar vi på 80 personer. Under torsdagen fick vi en bokning av fem personer från Tyskland så det blir allt mer internationellt för varje år, säger han.

Festivalen bygger på ett mångårigt samarbete med körledaren Anders Nyberg, som bland annat var med och skrev filmen "Såsom i Himmelen" med Kay Pollak. Även Gunnel Mauritzson sluter upp till festivalen.

– Gunnel arbetar sedan ett år tillbaka på Mundekulla och arrangerar även våra Folk och Jazzdagar helgen innan midsommar som bland annat besöks av en av Sveriges främsta jazzsångerskor såsom Rigmor Gustavsson samt även den uppmärksammade vissångerskan Sofias Karlsson, säger Peter.

Gunnel har tidigare arbetat på Kungliga Musikhögskolan som studierektor och lärare i folk- och jazzsång.

Vad kommer besökarna att bjudas på i årets körfestival?

– Vi kommer sjunga mycket egenskrivna låtar som respektive körledare ljuder på. Utöver Mig, Anders och Gunnel blir vi även Edu Bomba från Kongo och Marit Eneström från Stockholm samt dans med Ann Sjöling som arbetar på Mundekulla. Musik och sång skapar sammanhållning och gemenskap, avslutar Peter.

Festivalen i Mundekulla hålls den 18 till 21 juli.

Relaterade artiklar