Hon lever sitt drömliv: "Jag gav aldrig upp"

Anna Franksson, tatuerare på Annas art Street tattoo - Foto: Faton Pasho

Emmabodatatueraren Anna Franksson drömde som liten att en dag bli tatuerare – nu lever hon sitt drömliv.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ända sedan hon fick se rosen på sin farbror bröst som liten har Anna Franksson alltid velat bli tatuerare. Som lite satt hon tillsammans med sin farmor och målade en hel del teckningar. Hon hade siktet klart redan då.

Efter skolgång i Långasjö, Emmaboda och gymnasiet i Kalmar så arbetade Franksson på lite olika arbetsplatser runt om i Emmaboda men drömmen om att bli tatuerare fanns kvar ändå.

Hon försökte få en lärlingsplats hos en tatuerare och hösten 2009 blev det verklighet.

– Jag arbetat på olika arbetsplatser och hade en fast anställning när jag fick besked att jag hade fått en lärlingsplats hos Diego Hernandez i Kalmar. Det var efter att jag frågat honom ett antal gånger som jag fick min efterlängtade plats om jag ska vara ärlig, säger Anna och skrattar.

– Det var svårt att hitta lärlingsplats på den tiden då var tatuerarna rädda om sina kunder men efter mycket om och men hörde han av sig. Så hösten 2009 gick jag upp till min chef på sågen och sa upp mig. Jag gav aldrig upp min dröm och idag är jag tacksam för det.

Hur var det att äntligen få chansen att bli tatuerare? Vad hann du tänka när du fick svar av Diego?

– Jag var givetvis väldigt glad. Sedan har jag haft den bästa läraren man kan ha. Diego lärde mig allt om rengöring, hur man gör iordning stenciler, hur man bygger upp en tatuering och massor av andra saker. Han lärde mig alla grunder och jag är tacksam att jag fick vara hos honom, säger hon och fortsätter.

– Man har kämpat för att få jobba med det här. När jag berättade för folk att jag skulle öppna i Emmaboda var det inte många som trodde det skulle gå runt men jag har verkligen motbevisat det.

Efter tre år under Diegos vingar valde Anna Franksson att testa sina egna vingar och öppnade upp sin tatueringsstudio Annas art Street tattoo i Emmaboda. Efter några utbildningar i Stockholm och Norrköping samt några år i branschen fick hon ett kvitto för all slit.

– Det är konstnärsdrömmen jag alltid haft som jag har nu. I dag tatuerar jag, testat små lackeringar på bilar och ansiktsmålar på olika event så det sker en hel del kreativa grejer.

Konsultgatan 5 i Emmaboda flödar kreativiteten, förutom Annas art Street tattoo finns det även en frisör och nagelvårdare under samma tak.

– Vi får plats för ännu en frisör och en massör faktiskt så det finns gott om plats här, säger Anna.

Hur ser det ut rent kundmässigt är det bara ungdomar som kommer in?

– Jag har faktiskt mycket blandade åldrar från unga till äldre och det är väldigt roligt att se, säger hon.

Något som brukar vara synonymt med tatuerare är den långa väntetiden, är det så hos dig med?

– Som alla andra så har man långa väntetider och man önskar ju alltid att alla ska få svar relativt snabbt. Det som gör mig stolt är att många väljer att vänta på deras tur istället för att gå till någon annan. Jag är verkligen tacksam för det. Det är lite av ett lyxproblem men jag är tacksam för det, säger Anna.

Yrket tatuerare är i dag inte skyddat och vem som helst kan i princip bli det, något som Anna hoppas ändras i framtiden.

– Vi inom branschen vill ju att man ska ha något bevis innan man får öppna sin egen studio. Utan utbildning ska det inte gå att öppna helt enkelt. I dag kan vem som helst öppna sin egna studio och det är inte bra. Det är många där ute som tar det för givet, bara för att en person har en studio så tror de att personen i fråga gott utbildning men så är inte fallet, säger hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar