Högstadiet har vänt på resultaten: "Ett skönt kvitto"

Bjurbäcksskolan är på rätt väg – samtidigt saknar nästan 25 procent av årskurs nioeleverna behörighet till yrkesprogram på gymnasiet.

delningar

I veckan presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) statistik åt Sveriges kommuner och landsting (SKL), som visar hur andelen elever i årskurs 9 i kommunala skolor som har uppnått kunskapskraven i alla ämnen avviker från ett modellberäknat värde. Statistiken utgick från år 2018.

I Emmaboda hade eleverna i årskurs 9 en negativ avvikelse med - 2,4 i värde under 2018.

Sedan 2018 har niondeklassarnas resultat gått åt en mer positiv riktning. Rektor Elin Härnby berättar om att betygen, någon vecka efter terminsslut.

– Resultaten har gått i en positiv riktning. Nu har vi cirka 75,5 procent av niorna som har behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet. Räknar man bort de nyanlända eleverna är siffran desto högre, där har vi cirka 90 procent, säger hon och fortsätter.

– Det är inte så konstigt att man som nyanländ inte lyckas få gymnasiebehörighet när man bara har varit här i något eller några år. Du ska på några få år läsa upp till en nivå som förväntas för elever som har gått i svensk skola i hela nio år.

Även meritvärdet på skolan har fått sig ett positivt skutt uppåt. I fjol påg den siffran på 194 poäng mot årets 204.

– Vi har ökat meritvärdet rejält, säger hon.

Vad beror denna positiva utveckling på?

– Vi har en väl fungerande grundstruktur i vårt arbete. Vi använder oss av tätare klasskonferenser och lärare får träffa färre elever, säger hon och fortsätter.

– Dessutom har vi duktiga lärare som jobbar mer tillsammans och sätter in resurser där det behövs.

Ett av förändringarna som har skett är att årskurs sex får besöka högstadiet en gång i veckan för att läsa moderna språk.

– Det handlar om att bryta barriärer och få de trygga i miljön. Det är ett skönt kvitto på att vi är på väg åt rätt håll, avslutar hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar