Laddar

Här är Emmabodaelevernas gymnasiesnitt

Näst sämst i länet.

delningar

Betygssnittet i riket för eleverna som gick ut gymnasieskolan under fjolåret låg på 14,2 av max 20. Det är marginellt högra jämfört med de två föregående åren. Men skillnaderna mellan kommunerna är betydande, det visar statistik från Skolverket.

– Variationer i elevernas bakgrund, till exempel föräldrarnas bakgrund, är en viktig faktor. Likaså vilka program som finns att välja i kommunerna, säger Fredrik Lundholm, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

För Emmaboda kommuns del ligger den genomsnittliga betygspoängen på 13,7, alltså under rikssnittet. I länet är det bara Mönsterås som har ett sämre resultat. Bäst resultat i länet har Högsby med 15,5.

– Sammansättningen av elever kan se väldigt olika ut beroende på vilket program det handlar om. Naturvetenskapsprogrammet lockar genomgående till sig de elever som haft högst meritvärde i grundskolan. När det gäller kommuner med få elever är det samtidigt naturligt att betygspoängen varierar mer, fortsätter Fredrik Lundholm.

Betygssnittet bland avgångseleverna har legat relativt stabilt under de senaste åren, sedan den senaste gymnasiereformen 2011.

– Däremot ser vi en annan utveckling vid sidan om som är positiv, nämligen att en högre andel elever lyckas nå examenskraven med godkända betyg i de kurser som krävs, säger Fredrik Lundholm till Nyhetsbyrån Siren.

Relaterade artiklar